10 September 2018: Van den Berkmortel Fijnmetaal B.V. neemt een RFA Robotloader in gebruik bij een  DMG Mori ecoMill 50
Van den Berkmortel Fijnmetaal B.V. in Deurne heeft een Kawasaki RS020N Robotloader van RFA in gebruikgenomen om een 5-assige DMG Mori ecoMill 50 freesmachine te beladen. De robot pakt de werkstukken van een werktafel waarop een rasterplaat als magazijn gemonteerd is.
De robotcel is aan 3 zijden beveiligd door 1 lichtscherm met 2 afbuigspiegels. Hierdoor is robotcel volledig toegankelijk voorde operator, terwijl de veiligheid voldoet aan de CE voorschriften. Doordat de robot onder een hoek van 45° op de sokkel is gemonteerd, staat de robot niet voor de machinedeur, maar ernaast. Hierdoor staat de robot niet in de weg en is de toegang naar de machine vrij voor de operator.
De robot bedient de machinedeur door deze met een speciale grijper open en dicht te schuiven.
De machineklem wordt geopend doordat de robot er een luchtaansluiting aankoppelt als het werkstuk wordt gewisseld.
De robot wordt snel en gemakkelijk ingesteld, de operator hoeft maar een paar keer te tikken op het touchscreen van de tablet-pc, waarop RFA's intuïtieve RFA-Raster software draait.
RFA Kawasaki Robotloader bedient de machinedeur bij een 5 assige DMG Mori freesmachine RFA Robotloader bij 5-assige DMG Mori ecoMill 50 freesmachine Kawasaki RS020N Robot met RFA-Raster software belaadt een DMG-Mori ecoMill 50 freesmachine
De Kawasaki RS020N robot opent en sluit de deur van de DMG-Mori freesmachine. De robot staat naast de machinedeur, zodat de operator vrij toegang heeft naar de freesmachine. De robot pakt de werkstukken van een rasterplaat die op een werkbank is bevestigd. De robotbesturing is onder de werkbank gemonteerd. De toegang tot de robotcel is aan 3 zijden volgens CE beveiligd met een lichtscherm met 2 afbuigspiegels, zodat de operator gemakkelijk bij de machine en het bedieningspaneel van de machine kan.
link naar YouTube
Klik hier voor de video 
 
11 Juli 2018: Chessa Metaalbewerking B.V. neemt een RFA Robotloader in gebruik bij een Samsung Smec SL2000M draaibank
Chessa Metaalbewerking B.V. in Sneekheeft een Kawasaki RS020N Robotloader van RFA in gebruikgenomen om een Samsung Smec SL2000M draaibank draaibank te beladen. De robot pakt de werkstukken van een werktafel waarop een rasterplaat als magazijn gemonteerd is.
Er is 1 lichtscherm met 2 afbuigspiegels toegepast, hiermeeis de machine is aan 3 zijden afgeschermd, maar toch vrij toegankleijk voor de operator. Doordat de robot onder een hoek van 45° op de sokkel is gemonteerd, staat de robot niet voor de machinedeur, maar ernaast. Hierdoor is de toegang naar de machine vrij voor de operator en staat de robot niet in de weg.
De robot wordt snel en gemakkelijk ingesteld, de operator hoeft maar een paar keer te tikken op het touchscreen van de tablet-pc, waarop RFA's intuïtieve RFA-Raster software draait.
RFA Kawasaki Robotloader naar tevredenheid geleverd aan Chessa Metaalbewerking B.V. RFA Robotloader bij Samsung draaibank Kawasaki RS020N Robot met RFA-Raster software belaadt een Samsung Smec draaibank
De draaibank is goed bereikbaar doordat er gebruik gemaakt is van een lichtscherm met afbuigspiegels. De robot is op de kleinst mogelijke oppervlakte geplaatst. De toegangen naar het werkstukmagazijn en naar de Samsung draaibankzijn beveiligd met een lichtscherm met afbuigspiegels, zodat de operator de robotcel gemakkelijk kan binnengaan. Doordat de robot onder een hoek van 45° op een sokkel is gemonteerd, kan de robot naast de machinedeur staan, De operator kan ongehinderd door de robot aan de machine werken. De toegang tot de robotcel is beveiligd met een lichtscherm zodat de operator gemakkelijk bij het bedieningspaneel van de machine kan.
link naar YouTube
Klik hier voor de video 
 
13 Juni 2018: Ozzo Racing B.V. neemt een RFA Robotloader in gebruik bij een Haas UMC 750
Ozzo Racing B.V. in Heeze heeft een Kawasaki RS020N Robotloader van RFA in gebruikgenomen om een 5-assige Haas UMC 750 freesmachine te beladen. De robot pakt de werkstukken van een werktafel waarop een rasterplaat als magazijn gemonteerd is. Omdat er weinig ruimte beschikbaar was, is de robotcel zò ontworpen, dat de benodigde vloeroppervlakte minimaal is.
Er zijn 2 lichtschermen toegepast: 1 voor de toegang naar de machine en 1 bij de werktafel, zodat de operator de werkstukken gemakkelijk en veilig kan wisselen in het magazijn. Doordat de robot onder een hoek van 45° op de sokkel is gemonteerd, staat de robot niet voor de machinedeur, maar ernaast. Hierdoor is de toegang naar de machine vrij voor de operator en staat de robot niet in de weg.
De robot wordt snel en gemakkelijk ingesteld, de operator hoeft maar een paar keer te tikken op het touchscreen van de tablet-pc, waarop RFA's intuïtieve RFA-Raster software draait.
Binnen enkele dagennadat de robot in bedrijf gesteld was, heeft Ozzo racing de robot als 's nachts onbemand de Haas UMC 750 freesmachine laten beladen.
RFA Kawasaki Robotloader naar tevredenheid geleverd aan Ozzo Racing B.V. RFA Robotloader bij Haas freesmachine Kawasaki RS020N Robot met RFA-Raster software belaadt een Haas UMC 750 freesmachine
Graag gedaan! Wij hebben met plezier aan het project van Ozzo Racing gewerkt en zijn trots op het resultaat. De robot is op de kleinst mogelijke oppervlakte geplaatst. De toegangen naar het werkstukmagazijn en naar de Haas machine zijn beveiligd met lichtschermen, zodat de operator de robotcel gemakkelijk kan binnengaan. Doordat de robot onder een hoek van 45° op een sokkel is gemonteerd, kan de robot naast de machinedeur staan, De operator kan ongehinderd door de robot aan de machine werken. De toegang tot de robotcel is beveiligd met een lichtscherm zodat de operator gemakkelijk bij het bedieningspaneel van de machine kan.
link naar YouTube
Klik hier voor de video 
 
22 Mei 2018: Pretec B.V. neemt een RFA Robotloader voor pallets in gebruik bij een Mazak Variaxis
Pretec Precisietechniek B.V. in Voorschoten heeft al bijna 10 jaar meerdere Kawasaki Robotloaders van RFA in gebruik. De nieuwste Kawasaki RS020N robot wordt gebruikt voor het laden van pallets in een Mazak Variaxis J-500/5X freesmachine.
De operator plaatst de te bewerken pallets in één van de twee sluizen, veilig buiten het werkbereik van de robot. De robot pakt de te bewerken pallets uit de sluis en zet deze in het magazijn. Zodra er een pallet bewerkt is in de machine, neemt de robot deze uit de machine en plaatst de pallet in het magazijn. Hierna zet de robot een te bewerken pallet in de machine. De vergrendeling van het nulpunt spansysteem wordt door de robot bediend middels een pen die aan de grijper is gemonteerd.
De volgorde van de te werken pallets wordt door de operator snel en gemakkelijk ingesteld op de tablet-pc, waarop de intuïtieve RFA-Pallet software draait. de robotcel is beveiligd met een hekwerk met transparante lexan panelen en een lichtscherm.
Doordat de robot onder een hoek van 45° op de sokkel is gemonteerd, staat de robot niet voor de machinedeur, maar ernaast. Hierdoor is de toegang naar de machine vrij voor de operator en staat de robot niet in de weg.
RFA Kawasaki Robotloader laadt pallets in een Mazak freesmachine RFA Robotloader voor pallets bij Mazak freesmachine Kawasaki RS020N Robot met RFA-Pallet software belaadt een Mazak freesmachine
De Kawasaki RS020N robotloader bij de Mazak Variaxis freesmachine laadt pallets met werkstukken in de machine. De benodigde oppervlakte is minimaal dankzij de compacte Kawasaki robot. De 2 sluizen zorgen ervoor dat de operator de pallets veilig buiten het werkbereik kan wisselen terwijl de robot ongestoord verder werkt. Doordat de robot onder een hoek van 45° op een sokkel is gemonteerd, kan de robot naast de machinedeur staan, De operator kan ongehinderd door de robot aan de machine werken. De toegang tot de robotcel is beveiligd met een lichtscherm zodat de operator gemakkelijk bij het bedieningspaneel van de machine kan.
link naar YouTube
Klik hier voor de video 
 
18 April 2018: RFA installeerde twee robotloaders met RFA-Vision bij AMI B.V.
Bij AMI's productieproces van aluminium deurschilden zijn onlangs 2 bewerkingen door RFA met Kawasaki robots geautomatiseerd: het uitnemen van schilden na een zaag-boormachine en het beladen van een freesmachine.
De 1e Kawasaki RS020N robot neemt de gezaagde en geboorde halffabricaten uit de boormachine en palletiseert deze in een kist. Via wifi geeft deze robot het stapelpatroon in de kist door aan de 2e Kawasaki RS020N robot, die een Mazak freesmachine belaadt. Deze 2e robot neemt de schilden uit de kist en houdt deze onder de camera van RFA-Vision om de positie van de gaten in de schilden exact te bepalen. Hierna legt de robot de schilden in de machineklem, waarbij de gaten in de schilden nauwkeurig over paspennen in de klem worden gepositioneerd door de robot.
Robotloader palletiseert na een zaag-boormachine bij AMI RFA Robotloader met RFA-Vision bij Mazak freesmachine Kawasaki RS020N Robot met RFA-Vision belaadt een Mazak freesmachine
De 1e Kawasaki RS020N robotloader bij AMI stapelt de gebzaagde en geboorde deurschilden in een kist. Deze robot geeft via wifi het stapelpatroon door aan robot 2, zodat deze de schilden weer uit de kist kan pakken om de freesmachine te beladen. De 2e Kawasaki RS020N robotloader bij AMI, met RFA-Vision systeem, pakt de te bewerken deurschilden uit een kist, bepaalt met RFA-Vision de positie van de gaten in de deurschilden en legt het schild exact met de gaten over paspennen in de machineklem. De 2e Kawasaki RS020N robotloader bij AMI pakt de deurschilden uit de kist en plaatst deze in de Mazak freesmachine. Na het frezen neemt de robot de werkstukken uit de machine en legt palletiseert deze keurig in een kist.
link naar YouTube
Klik hier voor de video 
 
30 Maart 2018: RFA installeerde een grote robotloader bij Jansen Machining Technology B.V.
Robotloader bij Mazak Integrex Kawasaki Robotloader bij Mazak I-200ST Kawasaki CX210L Robot belaadt een Mazak draaibank
De Kawasaki CX210L robotloader met RFA-Raster pakt de te bewerken werkstukken van een rastertafel en legt de bewerkte werkstukken hie weer op terug. De compacte robotbesturing is onder de tafel gemonteerd. De robot is aan 3 zijden beveiligd met 1 lichtscherm, zonder hekken. Hierdoor is de robotcel zeer goed toegankelijk voor de operator. De robot wordt eenvoudig en snel ingesteld met de RFA-Raster software, die op een tablet pc draait. De tablet pc en de teach pendant zijn op een console buiten het beveiligde gebied bevestigd. De robot is in een beperkte ruimte ingebouwd. Hierom is robotbesturing uitgerust met de veiligheids plc van Kawasaki Cubic-S. Hierdoor worden alle bewegingen van de robot, zowel in handbediening als in automatisch bedrijf, bewaakt zodat er geen botsingen met de omgeving kunnen optreden.
link naar YouTube
Klik hier voor de video 
 
 
24 Januari 2018: RFA installeerde een robotpalletiser voor zakken bij BIC Services B.V.
BIC Services heeft de opdracht voor een robotpalletiser voor zakken met sojameel gegeund aan RFA. De robot pakt zakken met sojameel van een aanvoerband en stapelt deze op een pallet. Vanwege de grote tijdsdruk en de beperkte beschikbare ruimte is gekozen voor een eenvoudige opstelling, waarbij het hanteren van de lege en de beladen pallets met een heftruck wordt uitgevoerd.

Door het gebruik van RFA's palletiseersoftware PatEdit was het eenvoudig om de stapelpatronen zo te maken dat de bolle zijden van zakken op de dunne zijden van de zakken van de vorige laag gelegd worden, zodat er rechte stapels ontstaan.
RFA Robotpalletiser voor zakken Kawasaki Robotpalletiser voor zakken Kawasaki voor zakken
De Kawasaki CP180L robotpalletiser pakt de zakken van 1 aanvoerbaan en steplt deze op een pallet. De robot is beveilig met hekken en een veiligheidslichtscherm. De robot pakt de zakken van een aangedreven rollenbaan, doordat de grijpervingers tussen de transportrollen van de baan onder de zak draaien. Tijdens de bewegingen van de robot wordt de zak door pneumatische cilinders gefixeerd in de grijper. De robot is in een beperkte ruimte ingebouwd. Hierom is robotbesturing uitgerust met de veiligheids plc van Kawasaki Cubic-S. Hierdoor worden alle bewegingen van de robot, zowel in handbediening als in automatisch bedrijf, bewaakt zodat er geen botsingen met de omgeving kunnen optreden.
 
 
16 Januari 2018: Opnieuw een RFA robotloader geïnstalleerd bij TVB Fijnmetaal B.V.
Na jarenlang gebruik gemaakt te hebben van een door RFA geleverde Kawasaki robotloader, heeft Twan van Bussel van TVB Fijnmetaal B.V. opnieuw een opdracht voor een Kawasaki Robotloader gegund aan RFA. De Kawasaki RS020N robot staat onder een hoek van 45° op een sokkel naast de machinedeur van de Doos Puma 2600LY draaibank. De machine is vrij toegankelijk voor de operator. De robotinstallatie is beveiligd door een lichtscherm met een afbuigspiegel en een veiligheidshek met servicedeur.

De robot kan met 3 magazijnen werken: assen vanuit een doorrolmagazijn, proppen vanaf de rasterplaat op de tafel en een pallet op de vloer als magazijn voor bewerkte producten.

De robot wordt snel en gemakkelijk ingesteld met de RFA-Raster software, die op een meegeleverde tablet-pc draait. De tablet-pc communiceert draadloos via wifi met de robotbesturing. Voor het instellen van de robot is geen programmeerkennis nodig omdat de software zelflerende menu's heeft.
Robotloader bij Doosan Puma 2600LY Kawasaki Robotloader bij Doosan draaibank Kawasaki RS020N Robot belaadt een Puma draaibank
De RFA Kawasaki RS020N Robotloader belaadt een Doosan Puma 2600LY draaibank. De robot pakt de onbewerkte werkstukken van een doorrol magazijn voor assen, of van de rasterplaat op de robot console en plaatst de bewerkte werkstukken terug in de rolstelling of op de rasterplaat, of op de pallet op de vloer. De robotcel en de draaibank zijn gemakkelijk toegankelijk. De inloopbeveliging wordt aan 2 zijden verzorgd door een lichtscherm met een afbuigspiegel. De derde zijde van de cel wordt afgeschermd door een veiligheidshek met een beveiligde servicedeur.
link naar YouTube
Click here for the video 
 
8 December 2017: RFA vervangt binnen 24 uur een 20 jaar oude Kawasaki robotpalletiser
In 1997 zijn er 2 stuks Kawasaki UD150 robotpalletisers in gebruik genomen bij de voorloper van firma Vergeer voor het hanteren van kaasplanken. Deze robots hebben 20 jaar naar tevredenheid gefunctioneerd, maar op 6 december raakte 1 van de robots defect. Firma Vergeer besloot de defecte robot te vervangen voor een nieuwe Kawasaki robotpalletiser, type CP180LEE03. RFA heeft de nieuwe robot binnen 24 uur geleverd en geïnstalleerd. De dag nadat de robot geïnstalleerd was, hadden RFA's technici het robotprogramma aangepast en was de nieuwe robot operationeel.
Robot palletiser voor vaten De Kawasaki CP180 robot hanteert kaasplanken Kawasaki CP180 robotpalletiser voor kaasplanken
De Kawasaki CP180L robot werd binnen 24 uur geleverd en was binnen 48 uur oprtaioneel. De robot pakt een plank met kazen uit de container en plaatst deze op het transportsysteem van het onderhoudsysteem voor de kazen. Na het onderhoud zet de robot de kaasplank weer in de container. Links: nieuwe Kawasaki CP180 robot
Rechts: Kawasaki UD150 robot 1997
 
6 Oktober 2017: FAT bij RFA voor Belgian Shell N.V.: een Kawasaki CP500L robotpalletiser voor vaten
Sinds 2014 heeft Belgian Shell N.V. een door RFA geleverde Kawasaki robotpalletiser in gebruik voor het stapelen van dozen met patronen voor smeermiddelen. Inmiddels heeft Shell opnieuw een opdracht voor een robotpalletiser aan RFA gegund: een Kawasaki CP500LEE03 voor het palletiseren van grote stalen vaten en kunststof containers die gevuld zijn met smeermiddelen. De robot hanteert ook de lege pallets.

RFA heeft een grijper ontworpen waarmee de robot de stalen vaten van 180 kg. en de kunststof containers van 18 kg. hanteert, zonder dat er omgesteld behoeft te worden. De grijper is ook geschikt voor het hanteren van pallets van 1.200x1.200 mm. en 1.200x1.000 mm.

De kunststof containers hebben hengsels, deze moeten bij het stapelen steeds naar het midden van de pallet gericht worden. Om dit mogelijk te maken heeft RFA een draaistation op de aanvoerbaan voor de containers ontwikkeld, waarbij het hengsel herkend wordt door een vrijprogrammeerbare optische RFA-Vision sensor met geïntegreerde verlichting.

RFA levert een compleet systeem inclusief: robot, grijper, aanvoerbanen voor vaten en afvoerbanen voor de beladen pallets, lichtschermen en  veiligheidshekken volgens CE.

De robot is geprogrammeerd met RFA's palletiseersoftware PatEdit, waarmee gemakkelijk en snel stapelpatronen kunnen worden aangemaakt.
Robot palletiser voor vaten De Kawasaki CP500 robot hanteert een lege pallet Kawasaki CP500 robotpalletiser voor vaten
De Kawasaki CP500L robotpalletsier met RFA's grijper voor vaten wordt werkend gedemonstreerd tijdens de FAT voor Belgian Shell bij RFA. De robot pakt een lege pallet van de stapel en plaatst deze op de rollenbaan waarop gepalletiseerd wordt. De robot is uitgerust met een door RFA ontwikkelde dragende klemgrijper voor vaten.
link naar YouTube
Klik hier voor de video 
 
4 September 2017: bij Tebra Messenindustrie installeert RFA opnieuw een Kawasaki robotloader
Tebra Messenindustrie B.V. heeft al jarenlang een door RFA geleverde Kawasaki Robotloader voor het beladen van een Hardinge Bridgeport freesmachine in gebruik. De heer Taco Boelema, de eigenaar van Tebra, heeft RFA gevraagd om de mogelijkheid te onderzoeken om een UT.MA scherpslijpmachine en een ROSA vlakslijpmachine te beladen met 1 robot. Er is gekozen voor een door RFA ontwikkelde robotinstallatie met een 6-assige Kawasaki RS020N robot, die een dubbele grijper hanteert waarmee de robot ronde halffabrikaten uit een magazijn pakt. De robot pakt ronde schijven uit een magazijn en plaatst deze in de 2 machines voor de slijpbewerkingen, waarna de robot de geslepen ronde messen weer terugplaatst in het magazijn. De robot plaatst het mes in een omkeerstation, om het tussentijds omgekeerd in te leggen in de machine voor het bewerken  van de 2e zijde. Op deze wijze heeft de robot voldoende werkstukken om lange tijd onbemand te kunnen produceren.

De operator kan de robot binnen enkele minuten snel en gemakkelijk instellen voor een nieuw werkstuk. Hiervoor volgt hij de intuïtieve menu's van het RFA-Raster systeem op het touchscreen van de tablet-pc.
Slijpmachine beladen De Kawasaki RS020N Robotloader bij de Rosa slijpmachine RFA heeft de dubbele grijper voor de Kawasaki RS020N robot ontwikkeld
De Kawasaki RS020N robot pakt de halffabrikaten (ronde messen) uit magazijnen en plaatst deze in de slijpmachines. Het omkeerstation en de lasersensor voor de dubbeleplaatcontrole zijn ook zichtbaar op de foto. De robot belaadt eerst de UT.MA slijpmachine en plaatst het werkstuk daarna in de ROSA slijpmachine. Tussentijds draait de robot hetwerksuk om in de grijper met behulp van het omkeerstation. De robot hanteert een door RFA ontwikkelde dubbele grijper, zodat de werkstukken snel gewisseld worden in de slijomachines.
link naar YouTube
Klik hier voor de video 
 
21 Augustus 2017: RFA levert een sleutelklare robotloader aan Van der Vegt Fijnmetaal in Raalte
De gebroeders René en Alfons Van der Vegt van Van der Vegt Fijnmetaal in Raalte hebben een uitgebreid onderzoek gedaan naar verschillende robotsystemen voor het beladen van hun Doosan Puma 2600 draaibank. De keuze is uiteindelijk op een 6-assige Kawasaki RS080N robot met het RFA-Raster software systeem gevallen. De robot heeft een groot bereik met een diameter van Ø 4.200 mm. en een hanteringscapaciteit van 80 kg. Doordat de robot onder een hoek van 45° op een sokkel naast de machinedeur staat, blijft de draaibank geheel toegankelijk voor de operator.

Voor de aan- en afvoer van de werkstukken zijn er binnen de robotcel 2 mogelijkheden gecreëerd:
- Een rastertafel, waarvan de robot onbewerkte werkstukken pakt en bewerkte producten terug plaatst.
- Twee euro pallets: 1 met onbewerkte materialen en 1 voor gerede draaistukkken.

Aan de pols van de robot zijn 3 grijpers gemonteerd:
- 2 drieklauw grijpers voor het snel wisselen van werkstukken in de draaibank, als de robot van de rastertafel pakt
- 1 magneetgrijper, hiermee pakt de robot de onbewerkte materialen van de euro pallet, legt deze in een uitrichtstation en pakt deze vervolgens met een drieklauw klemgrijper om het inde klauwplaat van de draaibank te plaatsen.

De robotinstallatie is aan 2 zijden open, deze toegangen zijn beveiligd met een lichtscherm. Bij de rastertafel is een hek geplaatst. De machinebediener kan, nadat hij de robot heeft laten stoppen, de robotcel vrij betreden door het lichtscherm om het magazijn op de rasterplaat te vullen, de europallets met werkstukken te wisselen of om aan de draaibank te werken.

De krachtige robot met een hanteringscapaciteit van 80 kg. is ingebouwd in een beveiligd gebied dat kleiner is dan het werkbereik van de robot. Om veiligheidsredenen is de robot uitgerust met Cubic-S, dit is de veiligheids monitor-plc van Kawasaki. Alle bewegingen van de robot, zowel in automatisch bedrijf als in handbediening, worden door Cubic-S bewaakt, zodat de robot nooit buiten het ingestelde beveiligde gebied kan bewegen.

De operator kan de robot binnen enkele minuten snel en gemakkelijk instellen voor een nieuw werkstuk. Hiervoor volgt hij de intuïtieve menu's van het RFA-Raster systeem op het touchscreen van de tablet-pc.
.
Doosan Puma 2600 handmatig beladen De Kawasaki RS080N Robotloader bij de Doosan Puma 2600 draaibank De RFA Kawasaki RS080N robotloader plaatst een werkstuk
De Doosan Puma 2600 draaibank voordat RFA de Kawasaki Robotloader geplaatst had. De robot pakt werkstukken van de rastertafel en ook van europallets die op vloer staan. De bewerkte werkstukken plaatst de robot terug op de rastertafel of op een europallet. De robot staat onder een hoek van 45° op een sokkel naast de deur van de draaibank, die hierdoor volledig vrij toegankelijk is. De robot wisselt de werkstukken snel in de Puma draaibank, dankzij de dubbele grijper met 2 drieklauw grijpers. De robot blaast ook de klauwplaat schoon met een hoge druk airjet nozzle, die aan de grijper is gemonteerd.
link naar YouTube
Klik hier voor de video 
 
28 Juni 2017: RFA levert een sleutelklare robotloader aan Nieuwstraten Metaalbewerking B.V.
Nadat Peter Schulte van Nieuwstraten Metaalbewerking B.V. een nieuwe Mazak draaibank had aangeschaft, heeft hij een uitgbereid onderzoek naar geautomatiseerde beladingssystemen gedaan. Uiteindelijk is de keuze op een RFA Robotloader met het RFA-Raster systeem gevallen. Nadat de order aan RFA gegund was, is RFA snel aan de slag gegaan om het robotsysteem volgens de wensen van Peter Schulte op te bouwen.

De robot kan uit 4 magazijnen werkstukken pakken:
- Assen uit 2 boven elkaar liggende doorrolstellingen, die buiten de robotcel gevuld kunnen worden.
- Werkstukken van de rastertafel op de console van de robot.
- Werkstukken van de verrijdbare pallet, die uit de robotcel gereden kan worden om de werkstukken te wisselen.

De robot hanteert 3 grijpers:
- 2 Vierklauwgrijpers met verstelbare vingers voor het aan de kopse kant oppakken van zaagstukken van de rasterplaat op de console en van het verrijdbare magazijn.
- 1 Parallegrijper met 2 verstelbare vingers om assen uit de doorrolstellingen te pakken.

Er is ook een omkeerstation in de robotcel geplaatst. Hier legt de robot een halffabrikaat tussentijds neer als het door de robot moet worden omgedraaid om een 2e draaibewerking te ondergaan.

De operator kan de robot binnen enkele minuten snel en gemakkelijk instellen voor een nieuw werkstuk. Hiervoor volgt hij de intuïtieve menu's van het RFA-Raster systeem op het touchscreen van de tablet-pc.

De toegang tot de deuren van de draaibank is vrij, omdat de robot onder een hoek van 45° op een console naast de machinedeur staat. De robotbesturing is ondergebracht in de console. De robotcel kan vrij betreden worden, maar is volgens de CE voorschriften beveiligd met een lichtscherm.
RFA Robotloader Kawasaki RS020N bij Mazak De Kawasaki RS020N pakt van het verrijbare magazijn De robot pakt werkstukken van de console
De 6 assige Kawasaki RS020N pakt uit de doorrolstelling van het RFA-Raster systeem. De doorrolstelling heeft 2 lagen boven elkaar. Deze magazijnen worden buiten de beveiligde robotcel door de operator bijgevuld. De robot pakt werkstukken uit het verrijdbare magazijn en plaatst deze na het draaien er weer op terug. De operator rijdt het magazijn uit de cel om de gedraaide werkstukken te verwisselen voor onberwerkte zaagstukken Er zijn 2 magazijnen om snel te kunnen wisselen. De robot pakt werkstukken van de rasterplaat die op de console van de robot is gemonteerd en plaatst de gedraaide delen hier weer op terug.
link naar YouTube
Klik hier voor de video 
 
 
 
14 April 2017: Peter Tacx bestelt als eerste een Kawasaki robot in RFA's WebShop
Peter Tacx, directeur van de bekende Nederlandse fabrikant van onder andere interactieve fietstrainers Tacx B.V., heeft onlangs als eerste online een Kawasaki robot besteld. Omdat de firma Tacx al meer dan 20 jaar vele Kawasaki robots gebruikt in de fabriek, was de stap snel gemaakt om een nieuwe Kawasaki robot online te bestellen.
Peter Tacx bij zijn eerste Kawasaki robot uit 1996 Peter Tacx bij zijn nieuwste Kawasaki robot online een nieuwe Kawasaki robot bestellen
Peter Tacx bij zijn eerste Kawasaki robot: een JS30 uit 1996 die nog steeds dagelijks gebruikt wordt. Peter Tacx staat bij de nieuwste Kawasaki RS080N robot. De robot zet inserts in een spuitgietmachine en neemt de werkstukken uit de machine. Peter Tacx bestelt online een  Kawasaki robot in RFA's webshop. 
 
31 Maart 2017: RFA opent een webshop voor Kawasaki robots
Om aan de groeiende vraag voor "kale" Kawasaki robots te voldoen heeft RFA een webshop geopend, waar de Kawasaki robots met de verkoopprijzen vermeld zijn en ook daadwerkelijk besteld kunnen worden. RFA is hiertoe overgegeaan omdat de robots steeds meer als een standaard produkt gezien worden en de integratie ervan steeds vaker in eigen beheer door de eindgebruikers wordt uitgevoerd.

Vanzelfsprekend blijft RFA actief met het engineeren en leveren van sleutelklare robotsystemen voor het beladen van machines en het palletiseren.
  RFA's webshop for Kawasaki robots
RFA's Kawasaki Robot webshop
 
17 Maart 2017: RFA levert een sleutelkaar systeem met een Kawasaki CP300L robotpalletiser voor het palletiseren van vuurvaste stenen aan Tata Steel IJmuiden.
 
RFA Kawasaki robot palletiser voor stene RFA Kawasaki CP300L robotpalletiser at Tata Steel Team Tata Steel DSF bij Kawasaki robot palletiser
De Kawasaki CP300 robotpalletiser stapelt vuurvaste stenen op in de steenfabriek van Tata Steel IJmuiden RFA heeft dit robotsysteem inclusief een transportsysteem voor stenen en pallets sleutelklaar geleverd. Het trotse projectteam van Tata Steel bij de nieuwe Kawasaki CP300L robot die door RFA geleverd is. 
link naar YouTube
Klik hier voor de video 
 
9 Maart 2017: RFA vervangt samen met Isiar de bijna 20 jaar oude Kawasaki UD100 robbotpalletiser binnen 24 uur voor een nieuwe Kawasaki CP180L robotpalletiser
 
RFA Kawasaki UD100 Robotpalletiser RFA Kawasaki CP180L robotpalletiser binnen 24 uur geleverd RFA Kawasaki CP180L robot palletiser
De vervangen UD100 robotpalletiser was al bijna 20 jaar naar tevredenheid in gebruik bij Vriesoord B.V. De nieuwe Kawasaki CP180L robot is binnen 24 uur door RFA geleverd en snel in bedrijf gesteld door Isiar. De nieuwe robot is op dezelfde sokkel geïnstalleerd en ook de bestaande grijper is opnieuw ingezet.
 
9 Februari 2017: Microtherm B.V. integreert een Kawasaki robotLoader van RFA in een Hwacheon draaibank voor kunststof onderdelen
 
RFA Kawasaki RobotLoader bij een Hwacheon Hi-Tech 200A draaibank voor kunststof onderdelen bij Microtherm B.V. RFA RobotLoader voor het machhinebeladen van een Hwacheon draaibank bij Microtherm  RFA Kawasaki RS03N beladingsrobot voor het machhine beladen van een Hwacheon draaibank bij Microtherm B.V.
De robot hanteert hier de zuigmond van een stofzuiger om de spanen te verwijderen, zodat er onbemand geproduceerd kan worden.. De robot is ingebouwd in een schuifbare omkasting van de draaibank. Bij het omstellen wordt de robot eenvoudig opzij geschoven voor een vrije toegang naar de machine. De robot en toegang tot de machine zijn afgeschermd door een schuifbare omkasting met kunststof panelen  De spanen worden ook tegengehouden.
 
11 Januari 2017: RFA test een sleutelklare robotpalletiser voor vuurvaste stenen

RFA heeft voor een Nederlandse staalproducent een complete Kawasaki robotpalletiser met transportsysteem voor het wegen, het etiketteren en het palletiseren van vuurvaste stenen getest. De robot pakt de stenen met een vacuümgrijper van de transportband, beweegt de steen langs een etiketteermachine om er een etiket op te plakken en stapelt de steen vervolgens op een pallet. De robot pakt ook lege houten en stalen pallets van een stapel en plaatst deze op de palletiseerpositie. Papieren tussenvellen en stalen tussenroosters worden ook door de robot op de lagen met gestapeld stenen gelegd. De stenen worden gewogen door een weegunit, waarvan de opnemers in het frame van de transportband zijn geïntegreerd. De robot plaatst stenen, die op gewicht zijn afgekeurd, op een aparte pallet, evenzo de stenen die extern getest moeten worden.

RFA Robot palletiser Kawasaki stapelt stenen, plakt etiketten op de stenen emmers, plaatst tussenvellen en plaatst lege pallets De robot plaatst 2 stalen gewichten op het tussenvel, om te voorkomen dat het papier wegwaait. RFA Robot palletiser Kawasaki CP300L plakt een etiket op steen.
De robot plakt een etiket op de steen door de steen langs een etiketteermachine te bewegen.
RFA Robot palletiser Kawasaki CP300L pakt een vuurvaste steen van de transportband.
De robot pakt een vuurvaste steen met een gewicht van 40 kg. van de band stapelt deze op de pallet.
RFA Robot palletiser Kawasaki stapelt emmers en plaatst tussenkartons De Kawasaki CP300L robot pakt met de vacuümgrijper een tussenvel uit het magazijn en plaatst dit op de gestapelde stenen. RFA Robot palletiser Kawasaki CP300L plaatst een lege houten pallet
De robot pakt een lege houten pallet van de stapel met pallets en plaatst deze op de palletiseerpositie op de kettingbaan.
RFA Robot palletiser Kawasaki CP300L pakt en stalen pallet van de stapel en plaatst deze op de palletiseerpositie op de kettingbaan.
De robot pakt een lege stalen pallet met een gewicht van 100 kg. van de stapel en plaatst deze op de palletiseerpositie op de kettingbaan.
 
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 
11 October 2016: RFA levert een sleutelklare robotpalletiser voor emmers met verf

RFA heeft bij een grote internationale fabricant van verf een complete Kawasaki robotpalletiser met transportsysteem voor emmers met verf geïnstalleerd. Met de door RFA ontworpen grijper kunnen grote en kleine emmers, plastic en stalen emmers, ronde, ovalen en rechthoekige emmers opgepakt worden door de robot, zonder dat er omgesteld moet worden. De emmers worden aan de bovenzijde geklemd en aan de onderzijde gedragen door een schuifbare rvs steun. De robot pakt ook de lege pallets van de stapel en plaatst deze op de palletrollenbaan. Evenzo worden de tussencartons door de robot uit het magazijn gepakt en op de pallets of op de lagen gestapelde emmers geplaatst.

De beladen pallets worden automatisch afgevoerd over aangedreven palletrollenbanen. De emmers worden aangevoerd over aangedreven rollenbanen die uitgerust zijn met buffersecties en een draakruis om de emmers te roteren, teneinde de hengsels te positioneren. Een elektrische pusher brengt de emmers van de aanvoerrollenbaan op de oppakbaan, die naar oppakpositie van de robot leidt.

RFA Robot palletiser Kawasaki stapelt emmers en plaatst tussenkartons De Kawasaki CP180L robot pakt met de vacuümgrijper een tussenvel uit het magazijn en plaatst dit op de gestapelde emmers. RFA Robot palletiser Kawasaki CP180L voor het opstapelen van emmrs met verfnk
De robot pakt hele rijen emmers tegelijk op en plaatst deze op de pallet. Hierdoor behaalt de robot een hoge capaciteit.
RFA Robot palletiser Kawasaki CP180L stapelt emmers met verf
Met de door RFA ontworpen grijper kan de robot grote en kleine emmers, plastic en stalen emmers, ronde en ovalen en rechthoekige meers oppakken, zonder dat er omgesteld behoeft te worden.
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 
22 September 2016: een nieuwe robotloader door RFA geinstalleerd bij SK Machining

SK Machining heeft het beladen van de nieuwe Mazak Quickturn Smart 250M draaibank geautomatiseerd met een RFA-Robotloader, uitgevoerd met een Kawasaki RS020N robot. Deze snelle en slanke 6-assige robot heeft een hanteringscapaciteit van 20 kg. en een grootwerkbereik van Ø 3.450 mm. De robot is uitgerust met een dubbele grijper, waardoor de robot in 1 beweging het bewerkte werkstuk kan vervangen door een onbewerkt stuk uitgangsmateriaal.
De robot staat naast de machinedeur onder een hoek van 45° op een console, zodat de operator vrije toegang heeft naar de machine. Het werkstukmagazijn bestaat uit een eenvoudige rasterplaat, hierop plaatst de operator het uitgangsmateriaal. De robot wordt snel en eenvoudig ingesteld met behulp van de bedieningsvriendelijke RFA-Raster software, die op een tablet-pc draait. Door de intuïtieve menu's van RFA-Raster is er geen programmeerkennis benodigd voor het instellen van de robot.
Het benodigde vloeroppervlak van de robotinstallatie is klein, dankzij de compacte opstelling en de slanke Kawasaki RS020N robot. De robotcel is volgens de CE voorschriften beveiligd: met een lichtscherm aan 2 zijden en 1 hek aan de 3e zijde. Hierdoor zijn de Mazak draaibank en de Kawasaki robot gemakkelijk  en goed bereikbaar, maar is de veiligheid van de operators en de omstanders gewaarborgd.
Een bijzondere uitbreiding voor SK machining is de mogelijkheid om een euro pallet met werkstukken naast de robot te plaatsen. De robot pakt het uitgangsmateriaal van de pallet en plaatst de gedraaide werkstukken ook weer terug op de pallet. Hierdoor hoeft de operator de werkstukken niet eerst op het magazijn op de rasterplaat te plaatsen.

RFA Robotloader Kawasaki RS020N robot bij Mzak draaibank De Kawasaki RS02N robot draait het werkstuk om met behulp van een omkeerstation, zodat de 2e bewerking direct na de 1e draaibewerking in de Mazak draaibank uitgevoerd wordt. RFA Robotloader Kawasaki RS020N robot bij Mzak draaibank
De Mazak draaibank is volledig vrij toegankelijk voor de operator, omdat de robot onder een hoek van 45°naast de machinedeur staat. Dankzij de lichtschermen aan 2 zijden, is ook de robotcel gemakkelijk te betreden, maar toch volgens CE beveiligd.
RFA Robotloader Kawasaki RS020N robot bij Mzak draaibank
De robot kan bij SK machining als uitbreiding ook gerede werkstukken opeen pallet stapelen, die op de grond staat. Na het draaien neemt de robot het gedraaide werkstuk uit de klauwplaat van de Mazak draaibank en plaatst het werkstuk op de pallet. Op deze wijze hoeft de operator geen zware werkstukken van de rasterplaat van de robotconsole te pakken en kan hij de pallet met bewerkte werkstukken uit de cel rijden.
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 
26 Augustus 2016: RFA test een Kawasaki CP180L robotpalletiser voor emmers

Ronde, vierkante en ovalen emmers, groot en klein, van staal en plastic, worden met de door RFA ontwikkelde robotgrijper gepakt, zondar dat er omgesteld behoeft te worden. De emmers worden stevig geklemd in de grijper en ook gedragen door een steunbalk die onder de emmers geschoven wordt. De robot pakt ook een lege pallet en tussenkartons met deze grijper. De robot pakt hele rijen emmers, waardoor er een hoge capaciteit behaald wordt. De emmers worden door speciale rollenbanen aangevoerd, die voorzien zijn van rembalken. Hierdoor worden de emmers stuwingsvrij gebufferd en staan de emmers staan niet tegen elkaar, zodat de oriëntatie van de emmers behouden blijft. Met een hefbaar draaikruis worden de emmmers 45° of 90° geroteerd, als dit nodig is om een stapelpatroon te maken waarbij de hengsels niet tegen elkaar staan of waabij de hengsels niet naar de buitenzijde van de pallets wijzen. De emmers worden door een snelle elektrisch aangedreven pusher haaks op de de oppakbaan afgeduwd. De stapelpatronen en de bijbehorende robotprogramma's worden snel en eenvoudig gemaakt met PatEdit, RFA's palletiseersoftware.

RFA Kawasaki CP180L robot palletiser voor emmers Kawasaki CP180L robot palletiser voor emmers plaatst een lege pallet op de palletiseerpositie op de rollenbaan voor pallets. RFA Kawasaki CP180L robot voor het palletiseren van emmers plaatst een lege pallet
De Kawasaki CP180L robot palletiser voor emmers plaatst een karton op de gepalletiseerde emmers.
RFA Kawasaki CP180L robot palletiseert emmers
De robot plaatst met de door RFA ontwikkelde robotgrijper een hele rij emmers op de pallet.
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 
20 Juli 2016: RFA levert een robotsysteem voor het afstapelen en legen van zakken

Voor het geautomatiseerd depalletiseren en legen van zakken van 25 kg. heeft RFA een robotsysteem met een speciale robotgrijper ontwikkeld en succesvol bij de klant geïnstalleerd. De Kawasaki CP180L robot pakt met deze multifunctionele grijper niet alleen de zakken, maar ook de lege pallet van de rollenbaan en plaatst deze op een stapel. Met een lasersensor, die in de grijper gemonteerd is, meet de robot de positie van de zakken op de stapel. De robot plaatst de grijper op de zak en 8 robuuste rvs pennen worden door pneumatische cilinders in de zak gedreven. De robot tilt de zak van de pallet en brengt deze naar de messen boven de stortbak. De robot drukt de zak op de messen, de zak scheurt open en de de inhoud valt in de stortbak. Door een ingenieus mechanisme wordt de inmiddels geleegde zak gefixeerd in de grijper. De robot werpt de lege zak vervolgens in de afvalcontainer. Het pallettransportsysteem zorgt voor de automatische aanvoer van de pallets met zakken en de lege afvalcontainer en voor de afvoer van de stapels met lege pallets en de afvalcontainer voor lege zakken.

RFA Kawasaki CP180L robot depalletiser voor zakken Kawasaki CP180L robot depalletiser voor het afstapelen, openen en legen van zakken. RFA Kawasaki CP180L robot voor het depalletiseren, openen en legen van zakken
De Kawasaki CP180L robot duwt een zak op messen waardoor de zak geopend en geleegd wordt. De grijper is door RFA ontwikkeld.
RFA Kawasaki CP180L robot depalletiseert, opent en leegt zakken.
De robot draagt de volle zak naar het mes dat boven de stortbak is gemonteerd.
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 
16 Juni 2016: RFA levert opnieuw een Kawasaki robotloader aan Buhl Fijnmetaalbewerking B.V.

Nadat Buhl Fijmetaalbewerking B.V. positieve ervaringen had opgedaan met een door RFA geleverde Kawasaki Robotloader met RFA-Vision aan een Hermle freesmachine, mocht RFA opnieuw een Kawasaki Robotloader leveren voor een andere Hermle freesmachine. Omdat de beschikbare vloeroppervlakte beperkt is en de Hermle freesmachine vrij toegankelijk moet blijven, is er gekozen voor een Kawasaki RS020N robot met het RFA-Raster systeem, inclusief omkeerstation. De robot is onder een hoek van 45° op de console gemonteerd, waardoor de robot naast de toegangsdeur van de machine geplaatst kan worden, zodat de machinedeur helemaal vrij toegankleijk is voor de operator. De robot pakt de werkstukken uit magazijn, dat uit een rasterplaat bestaat. Om beide zijden van het werkstuk te kunnen bewerken, draait de robot het werkstuk om met behulp van een omkeerstation. De robotcel is beveiligd met een lichtscherm. Dankzij de dubbele grijper aan de robotpols zal de robot het werksuk snel wisselen in de machine, zodat de stilstand minimaal is. De operator stelt de robot snel en gemakkelijk in met enkele tikken op de tablet-pc, waarop de bedieningsvriendelijke intuïtieve RFA-Raster software is geïnstalleerd.

FAT bij RFA van de Kawasaki RS020N Robotloader met RFA-Raster Uitgebreide afnametest van de Robotloader bij RFA.   RFA Robotloader Kawasaki RS020N met RFA-Raster bij Hermle freesmachine
Kawasaki RS020N Robotloader met RFA-Raster en een dubbele grijper.
RFA Kawasaki CP180L robot depalletiseert, opent en leegt zakken.Met enkele tikken op de tablet-pc stelt de operator de robot in, met behulp van de bedieningsvriendelijke intuïtieve RFA-Raster software.
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 
30 Mei 2016: RFA installeert Kawasaki robotpalletiser voor emmers bij Alabastine Nederland

Ter vervanginen van een defecte oude portaalpalletiser voor emmers heeft RFA in een kort tijdsbestek een Kawasaki RD080N robotpalletiser sleutelklaar geleverd aan Alabastine Nederland. Om de benodigde investering zo laag mogelijk te houden zijn de bestaande transportsystemen voor de pallets en de emmers hergebruikt. De robot pakt de emmers met een vacuümgrijper van de aanvoerband en bepaalt vervolgens de positie van het hengsel door de emmer voor en RFA-Visionsensor camera te roteren. Op deze manier kunnen de emmers in een willekeurige stand aangevoerd worden en zal de robot ze steeds perfect op de pallet plaatsen. De robot meet ook de hoogte van de lege pallet, waarna het palletiseerporgramma automatisch wordt aangepast. De tussenkartons worden door de robot uit het magazijn gepakt en op de lege pallet gelegd of desgewenst ook op de emmers tussen de lagen geplaatst. De vele stapelpatronen worden eenvoudig en snel door de operators van Alabastine Nederland ingesteld met behulp van RFA's PatEdit palletiseersoftware.

RFA Kawasaki RD080N robot palletiser voor emmers Kawasaki RD080N robot palletiser voor het opstapelen van emmers met verf bij Alabastine Nederland B.V. RFA Kawasaki RD080N robot voor het palletiseren van emmers met verf
RFA heeft een Kawasaki RD080N robot geïnstalleerd bij Albastine Nederland ter vervanging van een oude portaalrobot.
RFA Kawasaki RD080N robot stapelt emmersOm de benodigde investering te beperken is het bestaande transportsysteem voor de emmers en de pallets hergebruikt.
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 
10 Apil 2016: Kawasaki Robotics Germany GmbH. viert 20 jarig bestaan

Tijdens de Europese Distributors Meeting heeft Kawasaki Duitsland het 20 jarig bestaan groots gevierd in het hoofdkantoor in Neuss in Duitsland. Alle Europese distributeurs van Kawasaki robots waren aanwezig evenals vele Japanse medewerkers van Kawasaki die nu of in het verleden betrokken waren bij de Europese activiteiten van Kawasaki. Omdat RFA de oudste (sinds 1992) onafhankelijke zelfstandige distributeur van Kawasaki robots in Europa is, werd RFA de eer toebedeeld om namens alle distributeurs het gezelschap toe te spreken en Kawasaki te bedanken voor de jarenlange harmonieuze samenwerking.

Rens Rijlaarsdam, Takagi, Wim Rijlaarsdam, Vera Rijlaarsdam Rens, Wim en Vera Rijlaarsdam geven een kunstwerk aan de heer Takagi van Kawasaki bij het 20 jarig jubileum van Kawasaki Duitsland Rens Rijlaarsdam spreekt namens alle Europese Distributeurs van Kawasaki robots
Rens Rijlaarsdam van RFA spreekt namens alle Europese distributeurs van Kawasaki robots een dankwoord uit voor de jarenlange samenwerking
Presentatie Rens Rijlaarsdam Omdat RFA de oudste zelfstandige Europese distributeur van Kawasaki robots is, spreekt Rens Rijlaarsdam namens alle Europese distributeurs
 
 
1 April 2016: RFA ontwikkelt een robotgrijper voor emmers, pallets en tussenvellen.

RFA heeft een multifunctionele robotgrijper ontwikkeld waarmee de Kawasaki CP180L robotpalletiser meerdere emmers tegelijk kan palletiseren, maar ook lege pallets en tussenvellen kan plaatsen. De emmers worden aan de onderzijde gedragen door een rvs steun en aan de bovenzijde geklemd door 2 rvs platen die met antslip rubber zijn bekleed. De slag van de pneumatische cilinders van de horizontale en verticale klemmen zijn zo gekozoen, dat alle voorkomende formaten emmers (rond, ovaal, rechthoekig) door de robotgrijper kunnen worden opgepakt, zonder dat er versteld behoeft te worden. De lege pallets worden stevig geklemd door 2 pneumatisch aangedreven spreidarmen. De robot pakt een lege pallet van de stapel en plaatst deze op de palletiseerpositie. Het tussenvel wordt door de robot opgepakt door 2 vacuümcups, die aan de grijper zijn gemonteerd.

Kawasaki CP180L RFA Robotpalletiser voor emmersr
Kawasaki CP180L robotpalletiser met RFA's dragende klemgrijper voor emmers, lege pallets en vellen.
KawasakiCP180L Robotpalletiser met RFA grijper hanteert een lege pallet
 Met RFA's grijper voor emmers kan de Kawasaki CP180L robotpalletiser ook lege pallets hanteren
Kawasaki CP180LEE03 robotpalletiser met RFA grijper voor emmers
De Kawasaki CP180LEE03 robot met RFA's grijper voor emmers, lege pallets en tussenvellen
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 
1 Maart 2016: RFA optimaliseert de logistiek met een Kawasaki BX200L robotloader.

RFA heeft een robotcel ingericht op basis van een Kawasaki BX200LFE42 robot die een grijper hanteert met 2 Schunk klemmen die automatisch versteld kunnen worden. Er worden door de robot cilindrische werkstukken met diverse diameters en verschillende lengtes verticaal in een afblaasstation geplaatst. De robot pakt de werkstukken uit kratten en zorgt ervoor dat de oriëntatie van de spiebaan in de assen correct in de machine wordt geplaatst. De robot zoekt de spiebaan door de robot over een laser sensor te draaien, totdat de spiebaan gevonden is. Als er een krat leeg is, stapelt de robot de lege krat over op een andere stapel, zodat er weer een volle krat leeg gemaakt kan worden. De robot pakt hiervoor een speciale krattendrager. De robot verstelt de steek tussen de klemmen automatisch, zodat korte en lange werkstukken door elkaar gehanteerd kunnen worden, zonder dat er handmatig omgesteld behoeft te worden.

link naar YouTube
Klik hier voor de video
 
Kawasaki BX200L RFA Robotloader
Kawasaki robot met automatisch verstelbare grijper voor cilindrische werkstukken
Kawasaki BX200L Robot for machine tending
 Kawasaki BX200L robot plaatst werkstuk in de machine
Kawasaki BX200 robot hanteert kratten
De Kawasaki BX200L robot stapelt lege kratten automatisch op dollies
 
 
27 Januari 2016: RFA automatiseert een Behringer zaagmachine bij Thyssen-Krupp.

RFA heeft een Behringer-Eisele zaagmachine geautomatiseerd met een zesassige Kawasaki RS080NFE42 robot. De robot plaatst gezaagde delen met een diameter van 50 mm tot 180 mm. in een randenpallet. De Kawasaki robot heeft een werkbereik met een diameter van 2.100 mm en een hanteringscapaciteit van maximaal 80 kg. Door slimme programmatuur hoeft de robotinstallatie niet door de operator ingesteld te worden. De zaagmachine geeft de gegevens over de werkstukken, zoals de diameter en lengte, via profibus door aan de robot. Met deze informatie bepaalt de robot welke grijper ingezet dient te worden en berekent ook het aantal rijen, kolommen en lagen in de pallet, zonder tussenkomst van de operator. Om de verschillende diameters te kunnen hanteren is de robot uitgerust met een automatisch wisselsysteem voor grijpers. Er zijn drie wisselbare units met steeds een vacuümgrijper en klemgrijper voor het hanteren van de verschillende diameters en lengten werkstukken.

.
link naar YouTube
Klik hier voor de video
Kawasaki robot bij Behringer zaag
Kawasaki robot neemt de zaagstukken uit een Behringer zaag en plaatst deze in een pallet
Robot  with gripper for Behringer parts
 Robot met grijperwisselsysteem voor zaagstukken met verschillende diameters en lengtes
Kawasaki robot met transportsysteem voor pallets
 De randenpallets worden automatisch getransporteerd van- en naar de robot
 
20 November 2015: RFA levert een Kawasaki CP180L robotpalletiser voor het palletiseren van zakken.
RFA heeft een grijper voor zakken ontwikkeld die zich automatisch aanpast aan zakken met verschillende breedtes. Hiertoe wordt de afstand tussen de 2 rijen met vorken versteld door een servomotor, die geïntegreerd is in de robotbesturing van Kawasaki. Met deze grijper kan de robot zakken snel oppakken en neerzetten, oor een hoge productiecapaciteit. De robot pakt ook tussenkartons op met vacuümcups die aan telescopische pneumatische cilinders zijn gemonteerd en plaatst deze op de lege pallet, tussen de lagen met zakken en op de stapel zakken die op de pallet ligt.
link naar YouTube
Klik hier voor de video
gripper for bags
RFARFA's grijper voor zakken
Robot  with gripper for bags
 Kawasaki CP180L robotpalletiser met RFA's grijper voor zakken
Gripper for bags and sheet
 De robot pakt tussenkartons met vacuümcups aan telescopische pneumatische cilinders
 
 
12 Oktober 2015: RFA levert een Kawasaki RS020N robotloader voor het beladen van een 5-assige Haas UMC 750 freesmachine aan Rols Machineonderdelen B.V.
De robot staat onder een hoek van 45° naast de machinedeur, zodat de freesmachine vrij toegankelijk is voor de operator. De robot pakt de werkstukken van een magazijntafel en legt de gefreesde producten hier ook weer op terug. Dankzij de dubbele grijper wisselt de robot de werkstukken snel in de machineklem. Met een hogedruk nozzle in de grijper blaast de robot de klem en het werkstuk in de machine schoon. Met 2 lichtschermen en 1 hek is de robotinstallatie volledig vrij toeganklijk voor de operator en toch volgens de CE richtlijnen beveiligd.
link naar YouTube
Klik hier voor de video
Robot belaadt een Haas UMC 750 machine
Kawasaki RS020N belaadt een 5-assige Haas UMC 750 freesmachine
Robot  bij een Haas UMC 750 freesmachine
 Minimale benodigde ruimte voor een complete robotcel volgens CE
 robot loading a Haas UMC 750 machine
 Vrije toegang naar Haas machine, met lichtschermen volgens CE
 
 
17 Augustus 2015: RFA levert een Kawasaki CP500L robotpalletiser voor het palletiseren van vaten aan Amtra Engineering B.V.
De nieuwe robotpalletiser van Kawasaki heeft een hanteringscapaciteit van 500 kg. Amtra Engineering B.V. heeft deze robotpalletiser bij RFA besteld voor het palletiseren van vaten en het afstapelen van lege CP9 pallets. RFA heeft de grijper ontworpen: de vaten worden aan de randen geklemd met 2 papagaaiebekken, de lege CP9 pallets worden met 2 pneumatisch aangedreven spreidarmen van roestvast staal opgepakt.

De robot pakt een lege CP9 pallet van de stapel en plaatst deze op de palletiseerpositie, of op 1 laag met 4 vaten. De exacte positie van de lege CP9 pallet wordt opgemeten met een aan de grijper gemonteerde lasersensor. De robot pakt 1 vat van de aanvoerband, door de door de rand van het vat te klemmen in de 2 papagaaiebekken in de grijper. De robot plaatst het vat op de CP9 pallet. De robot plaatst ook een tussenpallet op de eerste 4 vaten op de pallet, hierdoor kan de robot 2 lagen van ieder 4 vaten op 1 CP9 pallet plaatsen.
link naar YouTube
Klik hier voor de video
robotpalletiser voor vaten
Kawasaki CP500L robotpalletiser voor 200L vaten
palletgrijper, gripper for pallets
 De CP500L robot voor 200L vaten plaatst een lege CP9 pallet
 robotgrijper voor vaten
Kawasaki CP500L robotpalletiser stapelt 2 lagen met 4 vaten
 
2 April 2015: RFA levert weer een robotpalletiser met hoge capaciteit aan H.J. Heinz
Het systeem met de Kawasaki RD80 robot is door RFA ontwikkeld om de amerikaanse vouwdozen van H.J. Heinz met een hoge capaciteit te palletiseren. De robot is uitgerust met een mechanische grijper, die meerdere dozen tegelijk hanteert. De dozen worden in de grijper geklemd èn ondersteund door een wegklapbare steun van rvs, hierdoor worden de dozen snel en bedrijfszeker door de robot gehanteerd. De grijper is voorzien van 2 rvs spreidarmen, waarmee lege euro- en chepp pallets opgepakt worden. De robot pakt de lege pallet van de stapel en plaatst deze op de palletrollenbaan. De dozen worden haaks overgezet door een snelle pusher, die via een excentermechanisme wordt aangedreven door een frequentiegeregelde draaistroommotor. aan de
RFA heeft het complete systeem, dat sleutelklaar geleverd wordt, ontworpen en geassembleerd, inclusief de besturing. De robotinstallatie werd in zijn geheel bij RFA opgebouwd en is met goed gevolg getest en afgenomen door H.J. Heinz.
link naar YouTube
Klik hier voor de video
Palletiseerrobot voor dozen
Kawasaki RD080N robotpalletiser voor H.J. Heinz
overzetter voor dozen bij een palletiseerrobot
FAT voor H.J. Heinz bij RFA
 Kawasaki  robotpalletiser voor dozen
Kawasaki RD080N robotpalletiser met rollenbanen voor H.J. Heinz
 
12 Maart 2015: RFA bouwt 3 Kawasaki robotpalletisers voor Callebaut-GH-Ulma
RFA heeft een groot systeem met 3 stuks Kawasaki RD80 robots, grijpers, dozen rollenbanen, pallet rollenbanen, pallet dispensers, folie dispensers en een dubbele transferwagen gereed voor een project van GH-Ulma, dat geplaatst wordt bij Barry Callebaut N.V. in Aalst (B).

De robots worden ingezet om kartonnen dozen met chocolade producten van 3 verpakkingslijnen te palletiseren. De beladen pallets worden afgevoerd door een dubbele transferwagen. De lege pallets worden onstapeld door 2 palletdispensers, waarna er automatisch een plastic vel op de lege pallet geplaatst wordt. De lege pallets met het vel erop worden door de dubbele transferwagen naar de robots getransporteerd.

RFA heeft het complete systeem, dat sleutelklaar geleverd wordt, ontworpen en geassembleerd, inclusief de besturing. De complete installatie werd bij RFA opgebouwd en met goed gevolg getest en afgenomen door GH-Ulma en Barry Callebaut.
link naar YouTube
Klik hier voor de video
robotpalletisers voor dozen
Systeem met 3 Kawasaki RD080N robotpalletisers bij RFA
robotpalletiser voor 3 productielijnen
3 Kawasaki RD080N robotpalletisers
 robotpalletiser met palletmagazijn
Palletdispensers en rollenbanen
 
 
11 Februari 2015: Kawasaki introduceert 5 nieuwe robotpalletisers: CP130 CP180, CP250, CP300, CP500.
RFA introduceert als eerste in 2015 de nieuwste robotpalletisers van Kawasaki: de modellen CP130L, CP180L, CP250L, CP300L, CP500L. De befaamde 4-assige ZD130S en ZD250S robotpalletisers van Kawasaki, waarvan RFA er honderden geleverd heeft, worden in 2015 opgevolgd door de nieuwe modellen CP130L t/m CP500L. Deze robots zijn leverbaar met hanteringscapaciteiten van 130 kg, 180kg (nieuw), 250 kg, 300 kg. (nieuw) en 500 kg. (nieuw). Het werkbereik van de Kawasaki CP heeft een diameter van ruim 6,5 meter en is hiermede het grootste in zijn klasse. Een belangrijk voordeel van de nieuwe CP modellen is dat er veel ruimte bespaard kan worden door de kleine voet van de robot, deze meet slechts 770x770 mm. De snelheden van de eerste en tweede as zijn verhoogd, dit is belangrijk voor een hoge palletiseer capaciteit. Ook de nieuwe Kawasaki E03 robotbesturing is compact (lxbxh) 580x550x260 mm. en weegt slechts 45 kg.
specificaties Kawasaki CP180 robot
Brochure nieuwe Kawasaki robotpalletisers
   Kawasaki CP180 robot
Nieuwe Kawasaki CP180 robotpalletiser
 
 
28 Januari 2015:
Kawasaki robotloader met RFA-Vision op tablet bij de Victor V-Center van Converko.

Converko is een veelzijdige metaalbewerkend eenmansbedrijf. Om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen heeft de eigenaar besloten een Kawasaki robotloader met RFA-Vision in te zetten om de Victor V-Center freesmachine te beladen. Door het flexibele aanvoersysteem met de transportbanden van RFA-Vision is het mogelijk om allerlei werkstukken door de robot in de machine te laten zetten. Dankzij de duidelijke en zelflerende menu's op de tablet-pc van het RFA-Vision systeem is het gemakkelijk om de robot in te stellen voor nieuwe werkstukken. De camera van het RFA-Vision systeem herkent de werkstulkken op de transportband en geeft de positie door aan de robotbesturing. Als de werkstukken gefreesd zijn, legt de robot deze op de bovenste transportband. De transportband brengt de werkstukken tot buiten het beveiligde gebied.
Kawasaki RS006L met RFA-Vision bij Victor V-Center
Kawasaki RS06L met RFA-Vision
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 Kawasaki RS006L met RFA-Vision bij Victor V-Center
RFA's Robotloader bij Victor frees
 
 
21 November 2014:
Kawasaki robotpalletiser voor dozen met smeermiddelen van Shell.

RFA heeft van Shell Belgium een opdracht gekregen voor een Kawasaki robotpalletiser voor het opstapelen van dozen met smeermiddelen. De bestaande conventionele palletiser wordt vervangen door een Kawasaki RD080N robotpalletiser. RFA levert deze robot met een mechanische grijper sleutelklaar. De bestaande palletrollenbanen worden hergebruikt, waarbij de besturing ervan geïntegreerd wordt in de Kawasaki robotbesturing. De robot stapelt de dozen op en neemt ook een lege pallet van de stapel en legt deze op de palletiseerpositie op de rollenbaan.
robotpalletiser voor kleine doosjes
Kawasaki RD080N voor Shell
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 grijper voor dozen
RFA's grijper voor dozen en pallets
 

31 Oktober 2014:
Kawasaki palletiser met hoge capaciteit voor trays.

De Kawasaki RD080N robot is uitgerust met een servo gestuurde grijper. De trays worden gedragen door uitschuifbare pennen, die tussen de rollen van de conveyor onder de trays gestoken worden. Doordat de schuifbare draagpennen door een vrijprogrammeerbare servo motor worden aangedreven, is de grijper geschikt om grote en kleine trays te hanteren. Om de hoge capaciteit te realiseren, pakt de robot meerdere trays tegelijk op. Met deze multifunctionele grijper kan de robot ook lege pallets en tussenvellen oppakken. Het transportsysteem heeft de volgende functies: een pusher zorgt voor 2 oppakstations om een buffer te creëren, de trays worden door programmeerbare keerstops 90° gedraaid als dit nodig is voor het stapelpatroon.

trays palletiseren
Kawasaki RD080N robotpalletiser voor trays met hoge capaciteit

grijper voor trays
Twee oppakposities voor extra buffercapaciteit voor de trays en hoge snelheid

De robot plaatst de trays met de servogrijper op de stapelfor trays
De robot plaatst de trays snel en nauwkeurig met de dragende servogestuurde grijper
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 robotgrijper voor trays
Kawasaki RD080N robotpalletiser met hoge capaciteit voor trays

De robot onstapelt lege pallets en plaatst deze op de palletiseerpositieKawasaki RD080N robotpalletiser voor trays

De robot pakt een lege pallet van de stapel met lege pallets en plaatst deze op de rollenbaan

De robot pakt een tussenkarton en plaatst het op de palletlaatst deze op de palletiseerpositieKawasaki RD080N robotpalletiser voor trays
De robot plaatst een tussenvel op de lege pallet en indien gewenst ook op de gestapelde trays

     
2 Juli 2014:
Kawasaki robot met RFA-Vision voor sorteren en verpakken.

RFA heeft bij Pedeo N.V. een Kawasaki FS003N robot met RFA-Vision geplaatst. Deze robot sorteert 6 verschillende aluminium spuitgietproducten en plaatst deze in 6 verschillende kartonnen dozen. De producten worden vanuit een hopper door transportbanden tot onder de camera van het RFA-Vision systeem bij de robot gebracht. Het RFA-Vision systeem hertkent de werkstukken en geeft de positie door aan de robot. De robot pakt het werkstuk op en plaatst het in de juiste sectie van de afvoerband, waardoor het werkstuk in het juiste doosje terecht komt. Als het doosje gevuld is met het ingestelde aantal werkstukken, wordt de gevulde doos afgevoerd en wordt automatisch een leeg doosje aangevoerd.
Kawasaki FS003 sorteer en verpakkingsrobot overzicht
Kawasaki FS003N met RFA-Vision sorteert en verpakt spuitgiet werkstukken in dozen
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 Kawasaki FS003N met RFA-Vision sorteert en verpakt werkstukkenijper voor pallets
Kawasaki FS003N met RFA-Vision  en transportsystemen voor dozen en werkstukken uit bulk
     
8 April 2014:
Kawasaki RD080N robotpalletiser geïnstalleerd.

RFA heeft bij H.J. Heinz opnieuw een Kawasaki RD080N Robotpalletiser met een multifunctionele mechanische grijper, een kettingbaan voor dozenen  palletrollenbanen sleutelklaar geleverd. De robot kantelt de liggende doosjes rechtop in het oppakstation. De robot palletiseert de doosjes en plaatst ook lege pallets vanaf een stapel op de palletiseerpositie. De operator hoeft de robotcel niet te betreden: de lege en de beladen pallets worden automatisch over een palletrollenbaan uit de cel getransporteerd. De robotcel is compact gebouwd op een klein vloeroppervlak. Omdat het werkbereik van de robot groter is dan het afgeschermde gebied, is de robotbesturing uitgerust met Kawasaki's Robot Safety Monitor Cubic-S, deze bewaakt de posities van de robot en de grijper continu.
Kawasaki RS080N Robotpalletiser
Kawasaki RD080N Robotpalletiser met mechanische dragende grijper
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 Kawasaki RS080N Robotpalletiser met grijper voor pallets
Kawasaki RD080N Robotpalletiser plaatst een tussenpallet
     
5 Februari 2014:
Kawasaki RS020N robotloader met RFA-Raster.

RFA heeft bij Souffriau (B) een Kawasaki RS020N met RFA-Raster geïnstalleerd aan een Haas ST20 draaibank. De robot kan werkstukken uit een raster magazijn pakken, maar ook uit een doorrolmagazijn. Op deze wijze is het mogelijk om het magazijn buiten het beveiligde gebied te vullen. De integratie aan de Haas draaibank is in samenwerking met de firma Van Waasdijk gerealiseerd. Met de RFA-Raster software kan de operator de robot snel en gemakkelijk instellen voor nieuwe werkstukken. Hierdoor is deze automatisering ook geschikt voor kleine series. Doordat de robot onder een hoek op de console is gemonteerd, is de toegangsdeur naar de draaibank helemaal vrij voor de operator
Kawasaki RS280N Robotloader
Kawasaki RS020N Robotloader RFA-Raster en doorrol magazijn voor assen
link naar YouTube
Klik hier voor de video
Kawasaki RS020N Robotloader met dubbele grijper
Kawasaki RS020N Robotloader met 2 verstelbare 3-puntsgrijpers
     
13 December 2013:
Kawasaki RS080N robotloader.

Factory Acceptance Test bij RFA voor een Robotloader  met 2 rollenbanen voor kratten. Deze robot pakt de werkstukken uit kratten, die over rollenbanen worden aangevoerd. De robot plaatst de werkstukken in de opspanmal van de machine. Na bewerking plaatst de robot de gerede werkstukken terug in de de kratten.
Kawasaki RS080N Robotloader
Kawasaki RS080N Robotloader
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 Kawasaki RS080N Robotloader
Kawasaki RS080N Robotloader
     
29 November 2013:
Kawasaki ZD130S robotpalletiser voor dozen.

Factory Acceptance Test bij RFA voor een robotpalletiser met 3 rollenbanen voor pallets. Deze robot palletiseert de dozen die van 3 verpakkingslijnen komen. De robot pakt de lege euro- en chepp pallets van een stapel en plaatst deze op de rollenbanen.
Kawasaki ZD130S Robotpalletiser
ZD130S Robot voor 3 lijnen
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 Kawasaki ZD130S voor 3 lijnen
FAT bij RFA voor ZD130S
     

14 Oktober 2013:
Kawasaki RD080N robotpalletiser voor emmers, vaten en dozen.

Deze robotpalletiser is uitgerust met een door RFA ontwikkelde grijper voor  emmers, plastic vaten, stalen vaten en dozen van 30kg. De grijper is ook geschikt om lege euro- en blok pallets op te pakken. De robotinstallatie wordt door RFA sleutelklaar geleverd aan een internationaal voedingsbedrijf.

Kawasaki RD080N Robotpalletiser met 30kg. emmer
RD080N Robot met  30 kg. emmer
Kawasaki RD080N Robotpalletiser met 30kg. stalen vat
RD080N Robot met stalen vat
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 Kawasaki RD080N Robotpalletiser met 30kg. doos
RD080N Robot met  30 kg. doos
Kawasaki RD080N Robotpalletiser met 30kg. plastic vat
RD080N Robot met  kunststof vat
     
12 Juni 2013:
Kawasaki RS10N robotloader met RFA-Raster  geleverd bij Microtherm B.V.

De robot staat naast de deur van de draaibank, zodat de operator vrij toegang heeft. De robot wordt met de intuïtieve RFA-Raster software op de tablet-pc snel en eenvoudig ingesteld. De robot pakt de kunststof werkstukken uit het magazijn en plaatst deze in de klauw van de draaibank. Hierna pakt de robot een zuigmond om  de spanen weg te zuigen. De robot beweegt gesynchroniseerd mee met het snijgereedschap van de draaibank.
Kawasaki RS010N Robotlaoder met RFA-Raster voor hwacheon bij Microtherm B.V.
Kawasaki RS010N Robotloader met RFA-Raster software op Tablet-PC belaadt een Hwacheon draaibank bij voor het draaien van kunststof
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 Layout FD050N voor dozen Brint bij H.J.Heinz
Lay-out Kawasaki RS010N Robotloader met RFA-Raster voor een Hwacheon draaibank bij Microtherm
     
30 Mei 2013:
Kawasaki FD050N robotpalletiser sleutelklaar geleverd aan H.J.Heinz.

De robot stapelt dozen met Brinta. De beladen pallets worden rollenbanen afgevoerd. De robot pakt de lege pallets van een stapel en plaatst deze op de palletiseerpositie. De robot plaatst ook lege pallets tussen de lagen. De dozen van 20 kg. worden door de robot gepakt met een dragende klemgrijper. De pallets worden stevig opgenomen met een robuuste grijper met RVS spreidarmen.
Kawasaki FD050N Robotpalletiser voor dozen met Brinta bij H.J.Heinz
Kawasaki FD050N robotpalletiser voordozen van 20kg. bij H.J. Heinz
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 Layout FD050N voor dozen Brint bij H.J.Heinz
Lay-out Kawasaki RD050N voor dozen Brinta bij H.J. Heinz
     
8 Mei 2013:
Kawasaki RD080N robotpalletiser voor dozen sleutelklaar geleverd.

De robot stapelt dozen met colourants die van 2 case packers komen. De beladen pallets worden met AGV's afgevoerd. Vanwege de beperkte beschikbare ruimte is de compacte Kawasaki RD080N de ideale robot. De aanvoerbanen hebben een dubbele buffercapaciteit en de dozen worden op de baan geformeerd zodat de robot 2 dozen tegelijk aan de lang èn aan de korte zijde kan pakken. De robot hanteert ook de lege pallets.
Kawasaki RD080N Robotpalletiser voor 2 lijnen met dozen
Kawasaki RD080N robotpalletiser stapelt dozen van 2 case packers
link naar YouTube
Klik hier voor de video
Layout RD080N bij 2 casepackers met AGV's
Lay-out Kawasaki RD080N bij 2 case packers met pallet-AGV's
     
25 April 2013:
Kawasaki ZD130S robotpalletiser voor jerry-cans sleutelklaar bij Brenntag  B.V. geïnstalleerd

De ZD130S palletiser neemt 2 stuks 20L jerry-cans van 2 aanvoerlijnen en stapelt deze op 2 posities op Euro-, CP9- en Chepp pallets. Via een haakse overzetter worden de beladen pallets op 1 afvoerbaan naar de wikkelaar getransporteerd. De robot pakt lege pallets van een stapel en plaatst deze op de twee palletiseerposities.
Kawasaki ZD130S Robotpalletiser voor jerry cans
Kawasaki ZD130S robotpalletiser stapelt jerry cans van 2 vullijnen
link naar YouTube
Klik hier voor de video
 Layout Haas VF-4 met Kawasaki Robotloader
Lay-out Kawasaki Robotpalletiser voor dozen Brinta bij H.J.Heinz
     

22 Maart 2013:
Kawasaki RS080N robotloader met RFA-Vision aan een Haas VF-4 freesmachine bij Hollandia B.V.
geïnstalleerd
De camera van RFA-Vision herkent de werkstukken op de transportband en geeft de positie door aan de robot. De robot pakt het werkstuk van de band en plaatst het in de klem van de machine. Deze robotinstallatie is sleutelklaar geleverd in samenwerking met Landré. 

Kawasaki RS080N Robotloader met RFA-Vision
Afnametest bij RFA voor Hollandia en Landré
Kawasaki Robotloader for Haas VF-4
Haas VF-4 met Kawasaki RS080N Robotloader met RFA-Vision
 Layout Haas VF-4 met Kawasaki Robotloader
Lay-out Kawasaki Robotloader bij de Haas VF-4 freesmachine
     
15 Maart 2013:
Kawasaki RD080N robotpalletiser geïnstalleerd bij Ardeca N.V
.
De Kawasaki RD080N robotpalletiser stapelt dozen met plastic cans met motorolie die van 2 vullijnen komen. De robot pakt 2 dozen en zet deze tegelijk of één voor één op de pallet. De robot pakt tussenkartons en ook lege pallets: Euro, Chepp en CP9.

DE robot plaatst een tussenkarton
De robot plaatst een tussenkarton

Kawasaki RD080N Robotpalletiser for 2 lines
Kawasaki RD080N voor 2 lijnen


link naar YouTube
Klik hier voor de video
The robot places a pallet
De robot plaatst een lege pallet

 Layout tekening
Met de compacte RD80N is de vloeroppervlakte minimaal
     

5 Maart 2013:
Distributor Meeting bij Kawasaki Robotics GmbH.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese distributoren van Kawasaki robots en afgevaardigden van Kawasaki Heavy Industries uit Japan heeft Pieter Rinkel van RFA B.V. een prijs gewonnen voor zijn presentatie van RFA-Raster voor Robotloaders en RFA-PatEdit voor Robotpalletisers.
Wim Rijlaarsdam ontving een prijs omdat RFA in 2012 als 2e eindigde met het aantal verkochte robots in Europa. Laurent Jedeloo van RFA B.V. demonstreerde Kawasaki Robotloaders met RFA-Raster en RFA-Vision.

2013 Distributors Meeting Kawasaki Robot
Wim Rijlaarsdam ontvangt de 2e prijs voor de robot verkoop in 2012
2013 Distributors Meeting Kawasaki Robots
2013 Distributor Meeting Kawasaki Robots bij Kawasaki Robot in Neuss
2013 Distributors Meeting Kawasaki
Pieter Rinkel van RFA ontvangt de 1e  prijs voor zijn presentatie
     
1 Maart 2013:
De afname test voor de robotpalletiser van Ardeca is succesvol uitgevoerd
. De robot heeft de dozen met kunststof flessen met motorolie die van 2 productielijnen komen, feilloos gepalletiseerd. De robot pakt 2 dozen op en zet deze tegelijk of 1 voor 1 op de pallet, afhankelijk van het stapelpatroon. De robot pakt ook Euro- Chepp- of CP9 pallets van een stapel en plaatst deze op de rollenbaan. Ook plaatst de robot tussenvellen.  Door de compacte Kawasaki RD080N robotpalletiser is de benodigde vloeroppervlakte minimaal.

RS080N met RFA-Vision bij Brother
Klik voor een grote foto

link naar YouTube
Klik hier voor de video
RS080N met RFA-Vision bij Brother
Klik voor een grote foto
     
20 December 2012 :
RFA heeft een Kawasaki RS080N robotloader met RFA-Vision sleutelklaar geïnstalleerd bij Pedeo
in Oudenaarde in België. Het RFA-Vision systeem is uitgerust met 2 camera's: 1 camera boven de pallet met werkstukken en 1 camera boven de aanvoerbaan voor kleine werkstukken. De robot is uitgerust met een grijper wisselsysteem. De robot lbelaadt de Brother TC-32B CNC freesmachine en plaatst de werkstukken ook in een spoelbak en een afblaasbak.

RS080N met RFA-Vision bij Brother
Klik voor een grote foto

link naar YouTube
Klik hier voor de video  
RS080N met RFA-Vision bij Brother
Klik voor een grote foto
     
15 November 2012 :
RFA heeft een Kawasaki RD080N robotpalletiser sleutelklaar geïnstalleerd bij Barry Callebaut
in Lebbeke-Wieze in België. De installatie bestaat uit rollenbanen voor dozen en pallets, een pallet dispenser, een dispenser voor plastic vellen en een Kawasaki RD080N robotpalletiser met mechanische grijper.

RS010N met RFA-Raster
Klik voor een grote foto

link naar YouTube
Klik hier voor de video  
 
     
22 Augustus 2012 :
beursnieuws Metavak

- kwaliteitscontrole met RFA-Vision.
- RFA-Raster voor vrije toegang en de
  eenvoudigste robotbediening
RS010N met RFA-Raster
Klik voor kwaliteitscontrole
RS010N met RFA-Raster
Klik voor RFA-Raster
 
     
24 Juli 2012: RFA in het AD
Het Algemeen Dagblad heeft in de serie "Mijn kijk op  de zaak" een artikel gewijd aan RFA.
RS010N met RFA-Raster
Klik voor het artikel
RS010N met RFA-Raster
Klik voor de foto
 
     
16 Juli 2012:
RFA plaatst nog een robotloader bij Pretec:

Een Kawasaki RS010N robot met RFA-Raster software.
De robot staat naast de deur van de draaibank en is zeer gemakkelijk om te stellen dankzij de RFA-Raster software op de tablet-pc

RS010N met RFA-Raster
Klik voor de foto

link naar YouTube
Klik hier voor de video
 
     
13 Juli 2012:
RFA heeft 3 grote Kawasaki UD100 robotpalletisers ingeruild:

3 gebruikte UD100 robotpalletisers, 4 assen, 100 kg.
VERKOCHT
Klik hier voor meer informatie over de gebruikte UD100 robotpalletisers 3x UD100 occasions bij RFA
Klik voor de foto
3x UD100 occasions bij RFA
Klik voor de veiling
     
21 Juni 2012:
RFA publiceert prijslijsten online:

RFA heeft de prijslijsten van de populaire Robotloaders en Robotpalletisers on-line gepubliceerd.
Klik hier voor de nieuwe prijslijst van RFA Robotloaders Klik hier voor de nieuwe prijslijst van RFA Robotpalletisers  
     
15 juni 2012
RFA is 20 jaar distributeur van Kawasaki robots:

Op 20 juni 2012 bezocht een delegatie van Kawasaki's hoofdkantoor voor robots in Europa RFA in Zwijndrecht om te vieren dat RFA 20 jaar de distributeur voor Kawasaki robots ins in de Benelux. De president van Kawasaki Robots in Europa, de heer M. Iwase overhandigde een Award met fraaie afbeelding van Mount Fuji als blijk van waardering voor de 20 jarige samenwerking.

RFA was in 1992 een van de eerste distributeurs van Kawasaki robots in Europa. In 1995 vestigde Kawasaki een hoofdkantoor voor de robotactiviteiten in Neuss (D). Door de jaren heen heeft RFA honderden Kawasaki robots geleverd, voor allerhande toepassingen. In de laatste jaren heeft RFA zich toegelegd op het leveren van robots voor het beladen van machines, robotpalletisers en "kale"robots aan systeem integratoren.
20 year RFA-Kawasaki
20 jaar RFA-Kawasaki
Award 20 Year Kawasaki-RFA
Award 20 jaar Kawasaki-RFA
Detail Award 20 Year RFA-Kawasaki
Detail Award 20 jaar RFA-Kawasaki
     
27 April 2012:
nieuwe Kawasaki robots op de Hannover Messe:

Kawasaki heeft op de Hannover Messe een nieuwe model robot geïntroduceerd: de BX100N en de BX200L. Het betreft fraai ontworpen compacte robots met een hanteringcapaciteit van 100 kg. en 200 kg. en een groot werkbereik. Deze robots zijn uitstekend geschikt voor het laden van zware werkstukken in draaibanken en freesmachines. Deze robots zijn compact gebouwd en kunnen hierdoor in een kleine ruimte worden toegepast. Bijzonder nuttig is de holle pols, waardoor luchtleidingen en kabels voor sensoren in de bovenarm tot aan de grijper kunnen worden ingebouwd. Er zijn geen losse kabels en slangen, dit is gunstig voor de bewegingsvrijheid van de robot en er kunnen geen kabels of slangen blijven haken.
Klik hier voor de specificaties van de Kawasaki B-serie robots
Kawasaki BX200L
Kawasaki BX200L
Kawasaki BX200L
Holle pols BX-serie
Mr. Iwase, BX100N, Rens
Iwase-san, BX robot, Rens
 
1 Maart 2012:
RFA toont noviteiten op de Techni Show 2012:

Tablet-PC voor RFA-Vision:
De Kawasaki RS080N Robotloader met RFA-Vision en Bin-Picking wordt bediend via een tablet-PC. Door duidelijke menu's op het touch screen te volgen stelt de operator de robot en RFA-Vision in voor een nieuw werkstuk. De gebruiksvriendelijkheid  van de Robotloader is hiermede verder verbeterd. Door de flexibele productaanvoer en de korte omsteltijd is de Robotloader uitermate geschikt voor kleine èn grote series.
RF_Vision met tablet-PC
RFA-Vision Tablet
RFA Robotloader RS080N met RFA-Vision en Bin-Picking
Bin-Picking
 
 
Tablet-PC met RFA-Raster software bij verplaatsbare robot
De Kawasaki RS030N Robotloader is ingebouwd in een aluminium omkasting die met de hand verplaatst kan worden. De Robotloader kan eenvoudig aan een draaibank of freesmachine gekoppeld worden. De robot pakt de werkstukken uit magazijnen. Met de nieuwe RFA-Raster software kan de operator door eenvoudige menu's op het touch screen van een Tablet-PC te volgen de robot binnen 5 minuten instellen voor een nieuw werkstuk.

RFA Robotloader RS003N verplaatsbaar
Verplaatsbaar

Klik voor demo van RFA-Raster software op Tablet-PC
RFA-Raster Tablet
 
 

30 Januari 2012:
De RAB, Robotics Association Benelux, heeft zichzelf opgeheven.
Tijdens een bijzondere algemene ledenvergadering heeft een meerderheid van de leden besloten de vereniging RAB op te heffen. Een verschil van mening over de toekomstige ontwikkeling was hiervan de oorzaak. RFA betreurt deze gang van zaken omdat wij veel waarde hechten aan een actieve brancheorganisatie voor robotleveranciers.

De stichting RAB Safety Mark blijft zelfstandig bestaan en hiermede ook het belangrijke veiligheidscertificaat Robotics Safety Mark. Dit veiligheidskeurmerk is aan RFA alsmede aan 8 andere robotleveranciers in de Benelux toegekend.

5 Januari 2012:
RFA ontvangt het RAB Robotics Safety Mark 2012

Barend Nesse, secretaris van de branchevereniging Robotics Association Benelux, heeft op 5 januari 2012 het RAB Robotics Safety Mark overhandigd aan Pieter Rinkel en Rens Rijlaarsdam van RFA B.V. In 2009 werd dit belangrijke veiligheidskeurmerk voor het eerst toegekend aan RFA. Het heeft een geldigheidsduur van 2 jaar, waarna opnieuw voldaan moet worden aan de strenge eisen van de audit, die door een onafhankelijke veiligheidsdeskundige wordt afgenomen. Het veiligheidskeurmerk waarborgt de  implementatie van de Europese Richtlijnen en het gebruik van de geharmoniseerde Europese Normen.

Uitreiking Cetrificaat RAB Robotics Safety Mark  Certificaat RAB Robotics Safety Mark

30 December 2011:
RFA ziet terug op een succesvol jaar

RFA heeft de voor 2011 gestelde doelstellingen behaald, ondanks de tegenvallende economische omstandigheden in de tweede helft van het jaar. Er werd een tevredenstellend aantal robots verkocht en de geleverde projecten zijn afgerond. In 2011 heeft RFA verschillende interessante sleutelklare robotprojecten bij grote internationale concerns gerealiseerd: o.a. bij Tata Steel in IJmuiden, Johnson in Mijdrecht en een fabrikant van steenwol. Bij middelgrote ondernemingen in de voedselindustrie heeft RFA robotpalletisers geïnstalleerd. Ook met robots voor het beladen van bewerkingsmachines was RFA opnieuw succesvol in 2011. Het RFA-Vision systeem werd toegepast voor "Bin-Picking", waarbij de robot  werkstukken uit een ongeordende bak pakt.

 

16 April 2011:
RFA ontvangt van Kawasaki de Award for Excellent Sales in 2010

Tijdens de Hannover Messe organiseerde Kawasaki de jaarlijkse European Distributors Meeting for Industrial Robots. Tijdens deze internationale meeting heeft RFA de prijs voor Excelent Sales 2010 ontvangen. Het gehele Europese distributeurnetwerk van Kawasaki robots heeft de crisis goed doorstaan. Het is gebleken dat de introductie in 2010 van de R-series robots en de E-controllers bijzonder succesvol is geweest. Er waren tijdens de meeting lovende woorden over de snelle en fraaie R-series robots en de uitgebreide functionaliteit van de E-controller. RFA kreeg van verschillende collega Distributeurs orders voor RFA-Vision en PatEdit palletiseersoftware.

 

17 November 2010:
veel belangstelling voor RFA op de Metavak in Gorinchem:

RFA had veel om te laten zien op de Metavak:
- De nieuwe Kawasaki RS080 Robotloader Supra, werkend opgesteld met RFA-Vision met  2 transportbanden, RFA-JobEdit met pallet belading en een palletmagazijn
-RFA-Vision 4.6: met Auto-calibratie, kleuren herkenning, Blob voor niet gedefinieerde werkstukken die herkend worden zonder dat het model getraind is.
-RFA-JobEdit 3.1: pallets uit het magazijn nemen, of werkstukken direct van de pallet pakken

Kawasaki's nieuwe RS080N robot werd door de vele gebruikers van door RFA geleverde Kawasaki Robotloaders goed ontvangen: de robot is mooier, slanker, sterker en sneller dan zijn voorganger.

8 Oktober 2010:
de stand van RFA op de Macropak 2010 wordt druk bezocht:

De getoonde nieuwe RD080N palletiser van Kawasaki en de robot-casepacker YF03N met RFA-Vision trokken vele bezoekers. Hoewel er meerdere Delta robots op de Macropak te zien waren, was de YF03N van RFA de enige die werkend met een Vision systeem en conveyor tracking getoond werd. Ook Kawasaki's nieuwe robotpalletiser, de RD080N was werkend opgesteld en stapelde gedurende de hele beurs feilloos dozen.

21 April 2010:
RFA ontvangt unieke Awards van Kawasaki bij de European Distributors Meeting
:
De jaarlijkse vergadering van alle Europese importeurs van Kawasaki robots vond op 21 april plaats in het Congrescentrum van de Hannover Messe. Ondanks dat er deelnemers verhinderd waren door de problemen met het luchtverkeer was de vergadering druk bezocht. Tijdens een officiële ceremonie overhandigde de heer Iwase (President van Kawasaki Robotics Europe) 2 belangrijke prijzen aan RFA:
-De Award voor Excellent Sales Achiefments in 2009
-De unieke Gambarimashoo! Award

"Gambarishoo!" is de Japanse uitdrukking voor "Laten we ons best doen!"
Kawasaki is van mening dat RFA in deze crisistijd zich het actiefst heeft ingezet om de neergang in het aantal verkochte robots tegen te gaan en de dienstverlening op peil te houden. Als voorbeelden werden genoemd: RFA heeft hetzelfde personeel aangehouden, heeft opnieuw deelgenomen aan alle relevante beurzen in de Benelux, heeft complexe robotinstallaties geleverd en heeft als geen ander informatie uitgewisseld met collega importeurs. Voor RFA is deze unieke prijs een welkome blijk van waardering.

23 Maart 2010:
Topdrukte bij RFA na een succesvolle Techni-Show

RFA's stand op de Techni Show in de jaarbeurs in Utrecht werd druk bezocht. De getoonde supersnelle nieuwe Delta Robot YF03N van Kawasaki veroorzaakte opstoppingen in het gangpad voor de RFA stand. De robot pakte met behulp van RFA-Vision chocolade van een snel bewegende transportband.
Ondanks de recessie verkocht RFA nog nooit zoveel robots op een beurs. Natuurlijk heeft de introductie van de prachtige R-Series Robots van Kawasaki hieraan bijgedragen. De eerste R-Series robots van Kawasaki zijn inmiddels geleverd aan de firma's Tacx en Aarts Plastics.
In RFA's werkplaats wordt hard gewerkt aan het voltooien van interessante robotinstallaties voor de voedingsmiddelen en de metaalindustrie.

4 December 2009:
RFA ontvangt de eerste nieuwe Kawasaki RS020NFE40 in Europa

Het allereerste exemplaar van de nieuwe R-serie robots van Kawasaki in Europa werd op 4 december 2009 bij RFA afgeleverd. De R-serie is een nieuwe lijn robots die Kawasaki onlangs op de Tokyo Robot Show van 2009 geïntroduceerd heeft. De hanteringcapaciteiten lopen op van 3 tot maximaal 80 kg. Opvallend zijn de gracieuze lijnen van de R-serie robots, de hoge nauwkeurigheid, het grote bereik, de enorme snelheid en de krachtige nieuwe besturing.

19 November 2009:
marktaandeel van Kawasaki Robots is het hoogst in de Benelux

Het hoofdkantoor van Kawasaki Robotics Germany Gmbh. maakt bekend dat van alle Europese agenten en zelfs van de eigen Kawasaki vestigingen RFA het hoogste marktaandeel in haar regio, de Benelux, behaald heeft. Wij van RFA zien dit als een leuke opsteker, maar wij streven er niet naar de grootste te worden maar  om de beste te zijn/worden.

15 Oktober 2009:
het RAB Robotic Safety Mark wordt verleend aan RFA

RFA is lid van het RAB, de Robotics Association Benelux, de branche organisatie van robotleveranciers in de Benelux. Het RAB heeft na een minutieuze audit van een willekeurig gekozen door RFA sleutelklaar geleverde Kawasaki robotinstallatie het Robotic Safety Mark aan RFA toegekend. Zowel de geleverde robotinstallatie zelf als ook de bijbehorende projectdocumentatie werden nauwkeurig onderzocht. De keurmeester bezocht de robotinstallatie bij de afnemer en onderzocht alle relevante aspecten zoals: veiligheid, bedrading, uitvoering, ergonomie. Voor deze onderdelen slaagde RFA met vlag en wimpel, de geleverde robotinstallatie werd reeds bij de eerste keuringsronde als ruimschoots in orde beoordeeld. RFA had de wens geuit dat de projectdocumentatie moest voldoen aan de nieuwe Machine Richtlijn die in 2010 van kracht wordt. Het projectteam van RFA heeft ook dit doel binnen de gestelde tijd behaald.

 Certificaat RAB Robotics Safety Mark

 

2009 Verkoop loopt terug, gelukkig ruime buffer met orders
De recessie gaat niet ongemerkt aan de robotindustrie voorbij. Het aantal ontvangen opdrachten is in het begin van 2009 aanmerkelijk gedaald. Doordat RFA nog een behoorlijk aantal orders in hand heeft, komen wij de eerste helft van 2009 goed door. Na de zomerperiode krabbelt de verkoop weer op, met name de robotpalletisers in de voedsel gerelateerde industrie. Gelukkig worden er ook "kale"robots geleverd aan Systemen Integratoren. In de metaalverwerkende industrie is de behoefte aan automatisering behoorlijk getemperd door de recessie, maar toch worden er nog orders voor Robotloaders met RFA-Vision gegund aan RFA. De beschikbare tijd wordt nuttig gebruikt, zo bereidt RFA zich terdege voor op de nieuwe Machinerichtlijn 2006/42/EG en wordt de technische documentatie aangepast. RFA's software engineers ontwikkelen nieuwe functionaliteiten voor PatEdit, RFA-Vision en JobEdit.

2008 Aantal RFA-Robotloaders neemt toe
Het marktaandeel van Kawasaki robots is in Europa het hoogste in Nederland. Van Kawasaki's Europese Distributoren verkoopt RFA op 1 na (Italië) de meeste robots.  RFA verkoopt in de eerste helft van 2008 bijna evenveel Robotloaders als in het hele jaar 2007, mede dankzij de beurzen Metavak en Techni Show. RFA toont op de Techni Show 2 Kawasaki robots die samen met behulp van een Vision systeem de Rubic kubus oplossen. Aan het eind van 2008 heeft RFA een record aantal Robotloaders geleverd aan de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie. RFA gaat bovendien het nieuwe jaar 2009 in met een goed gevulde orderportefeuille.

2008 Depalletiseren, Casepacken, Palletiseren en OPC-SCADA
Een respectabel aantal food-gerelateerde bedrijven heeft RFA opdrachten gegund voor het palletiseren van omdozen en kratten en het verpakken van klein-verpakkingen in dozen en kratten (casepacken). Naast standaard systemen heeft RFA ook klantspecifieke robotpalletisers met uitgebreide transportsystemen ontwikkeld en geleverd. RFA werkt samen met een inventieve systeemintegrator voor het casepacken. RFA heeft ook een robotsysteem ontwikkeld voor het depalletiseren van kratten, die vervolgens door dezelfde robot worden gevuld en gepalletiseerd.  RFA ontwikkelt de software waarmee de robotsystemen aan het centrale orderverwerkingssysteem worden gekoppeld: RFA-OPC. Doordat RFA deze software in eigen huis ontwikkelt, biedt RFA unieke meerwaarde.

2007 RFA-Robotloaders nemen een grote vlucht
De metaalverwerkende industrie in de Benelux groeit, de kosten moeten omlaag en personeel is moeilijk te vinden. De RFA-Robotloaders blijken perfect te voldoen aan de groeiende automatiseringsbehoefte: RFA ontvangt een record aan orders.

2007 RFA ontwikkelt compacte Robotpalletisers
De nieuwe compacte robotpalletiser van Kawasaki, de FD50N, is de basis van RFA's compacte Robotpalletisers. De introductie op de Empack in Brussel blijkt een schot in de roos: er worden verschillende systemen spontaan in opdracht gegeven.

2006 Introductie RFA-Robotloaders
De RFA-Robotloaders zijn een blikvanger op de Techni Show van 2006. RFA verwerkt haar 10 jarige ervaring met robots met RFA-Vision in de compacte robotcellen voor machine beladen. Voor de scherpe prijs van € 39.900,00 levert RFA een complete robot met grijper, RFA-Vision en transportsysteem voor het beladen van een bewerkingsmachine.

2005 RFA installeert een robotpalletiser voor 5 productielijnen
RFA krijgt een herhalingsorder van de beschuitfabrikant. Bij dit project moet de Kawasaki robotpalletiser de dozen van 5 productielijnen opstapelen en ook de lege Chepp en Euro pallets plaatsen. RFA ontwerpt en levert een ingenieus systeem met een circulaire transferwagen. De volle pallets worden automatisch omsnoerd. RFA legt de basis voor de koppeling tussen Kawasaki robots en OPC (OLE for Proces Control)en SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition): RFA-OPC.

2004 RFA levert robotpalletisers met transportsystemen
Voor een Nederlandse fabrikant van drop en suikerwerken bouwt RFA een robotpalletiser met een kompleet transportsysteem voor pallets en dozen. De krachtige robotbesturing van Kawasaki wordt gebruikt om het gehele transportsysteem te besturen.

2002 RFA levert sleutelklare robotpalletisers
Een bekende Nederlandse fabrikant van beschuit gunt de opdracht voor 2 robotpalletisers aan RFA. Voor het eerst levert RFA sleutelklare robotpalletisers aan eindgebruikers.

2001 RFA's Japan Tour
RFA organiseert een groepsreis met vele klanten naar Japan. Bezocht worden: de Kawasaki fabrieken, gebruikers van Kawasaki robots, de Tokyo Robot Show en natuurlijk Osaka, Kyoto en Tokyo. Voor de deelnemers wordt het een onvergetelijke ervaring.

2000 Robots via een LAN centraal aansturen
RFA ontvangt de opdracht om 3 poedercoat robots centraal aan te sturen en off-line te programmeren. Op deze wijze is de klant in staat om enkelstuks productie gerobotiseerd te coaten. De robots ontvangen het bewegingspatroon via een LAN vanuit een centrale PC, die gekoppeld is aan het productie besturingssysteem. RFA's systeem wordt bij het Shell Assistant SEE project beloond met de 1e prijs.

1998 RFA ontwikkelt RFA-Vision
Door de toenemende vraag naar Vision systemen voor het beladen van machines besluit RFA een eigen Vision systeem te ontwikkelen: RFA-Vision. De nadruk wordt gelegd op de bedieningsvriendelijkheid en de snelheid van het systeem.

1997 RFA introduceert PatEdit
Al bij de eerste robotpalletiser die RFA installeert voor een systeem integrator besluit RFA software voor het gemakkelijk en snel programmeren van Robotpalletisers te ontwikkelen. Deze PatEdit software wordt in eigen beheer geschreven en ontvangt prijzen bij het Shell Assistant SEE project en bij de Robot Application Contest bij Kawasaki in Japan.

1996 Robots met Vision voor machine beladen
In samenwerking met Italiaanse machinebouwers levert RFA de eerste robot met Vision voor het beladen van bewerkingsmachines. Het project betreft het beladen van transfermachines. RFA bouwt in eigen beheer een grote lasrobot installatie: een robot aan een galg op een langsverplaatsing met een vrijprogrammeerbare manipulator.

1995 RFA investeert in een eigen pand
Met een ruime werkplaats, een prachtige showroom, trainingslokalen en kantoren legt RFA de basis voor het succes in de komende jaren. In samenwerking met een Italiaanse fabrikant levert RFA sleutelklare slijp- en polijstrobot installaties.

1994 RFA installeert lasrobots
Een fabrikant van afvalverwerkingsystemen gunt de opdracht voor een grote lasrobotinstallatie aan RFA. Het betreft een robot aan een galg die op een langsverplaatsing is gemonteerd, in combinatie met een zware manipulator voor de werkstukken. Uit de boedel van de gefailleerde Duitse importeur van Kawasaki verwerft RFA meerdere lasrobots die verkocht worden aan een bekende Nederlandse fabrikant van landbouwwerktuigen.

1993 RFA huurt een pand
Na een jaar vanuit "de voorkamer" gewerkt te hebben verhuist RFA naar een bescheiden locatie in Zwijndrecht, er is een kantoor en een werkplaats. De eerste werknemer wordt aangenomen.

RFA opgericht in 1992
In 1992 besluiten Wim en Vera Rijlaarsdam RFA op te richten. Kort na de oprichting wordt RFA door het Japanse Kawasaki Heavy Industries LtD. geselecteerd als Distributeur voor Kawasaki robots in de Benelux. De eerste Kawasaki robots worden verkocht aan eindgebruikers voor het lassen en aan systeem integrators voor het palletiseren. Deze robots van het eerste uur zijn in 2008 nog steeds in bedrijf.

Ervaring sinds 1982
Wim Rijlaarsdam start in 1982 zijn loopbaan met de verkoop van industriële robots. Hij is werkzaam bij internationale robotfabrikanten en klimt op van junior sales engineer tot vice president.

 RFA Zwijndrecht  RFA Team Techni Show 2008  RFA Japan Tour: Wim & Vera