RFA Robotloader Kawasaki RS080NFE02 bij een Spinner VC850 voor Larsen en Buhl

RFA heeft dit Kawasaki Robotloader systeem ontworpen en geïnstalleerd voor het beladen van een Spinner VC850 freesmachine bij Larsen & Buhl.
De Kawasaki RS080NFE02 robot laadt zowel pallets als losse werkstukken vanuit een ladekast in de freesmachine. De ladekast is geschikt voor 245 pallets Ø 119 mm. Door de rasterplaten te wisselen in de lades, kunnen er ook losse werkstukken in de ladekast gelegd worden Binnen het werkbereik van de robot is een 2e magazijn geplaatst, dat 5 grote pallets van 320×320 mm kan bevatten.
Op de Ø 119 mm pallets worden te bewerken werkstukken gespannen. Op de 320×320 mm pallets worden werkstukken of een werkstukklem gemonteerd. De pallet met de werkstukklem wordt door de beladingrobot in de machine gezet als er losse werkstukken bewerkt moeten worden. De robot pakt de te bewerken losse werkstukken uit de ladekast en zet deze in de klem die op de grote pallet in de machine staat.
Met RFA’s intuïtieve JobEdit software, dat op een tablet pc draait, kan de operator snel en gemakkelijk ingeven wat er geproduceerd moet worden. Pallets en werkstukken kunnen door elkaar geproduceerd worden. De RFA software geeft aan de Spinner freesmachine door welk bewerkingsprogramma er gestart moet worden.
De robot is uitgerust met een grijperwisselsysteem, zodat zowel de kleine Ø 119 mm pallets als de grote 320×320 mm pallets en ook losse werkstukken door de robot kunnen worden gehanteerd. Omdat de robot uitgerust is met een dubbele grijper, worden de pallets en de werkstukken snel in de machine gewisseld.
De lades van de ladekast worden door de robot automatisch vanuit de middenpositie naar de robotzijde geschoven, doordat de robot een haak in een ring aan de lade steekt. De operator schuift de lade handmatig vanuit de middenpositie naar zich toe om te kunnen beladen en na het laden weer terug naar de middenpositie.